FC Lahti tog alla poängen

Gästande FC Lahti vann med 2-0 mot ett blekt IFK Mariehamn inför 1.214 åskådare på Wiklöf Holding Arena.

IFK Mariehamn – FC Lahti 0-2 (0-1)

Alla matchens händelser kan man läsa mer om här.

Matchen började mycket lovande med flera farliga anfall åt bägge håll och ytterst lite spel på mittfältet. I den sjätte minuten kom den första hörnan som gick till FC Lahti och spelat böljade fram och tillbaka. Det kom frisparkar och IFK uppvisade ett kreativt och omväxlande spel. I den elfte minuten lurade Diego Assis först en Lahti-försvarare och slog sedan en snygg cross in framför mål men bollen passerade mellan framrusande Diego Assis och Brian Span. Minuterna efteråt svedde ett skott från Petteri Forsell Lahtimålvakten Henrik Moisanders stolpe, tyvärr på utsidan. IFK spelade klokt men saknade de riktigt farliga avsluten.

Mitten av halvleken blev mer passiv från båda lagens sida men i den trettiotredje minuten fick Lahti-anfallaren Hassan Sesay på en rökare som alla trodde skulle gå in bakom Walter Viitala, för dagen IFK:s målvakt.Den gick vid sidan av målet.

Det var IFK som hade det mesta av spelet men FC Lahti som gjorde första målet sedan Xhevdet Gela ryckt på högerkanten och spelat in till Matheus Alves som bara hade att sätta foten till bollen och in i mål.

Ingen av lagen gjorde några byten inför andra halvlek som fortsatte i stort sett som den första med övertag för bortalaget FC Lahti. IFK-försvaret hade stora problem att hantera de svartklädda Lahtianfallarna. 

I den femtionionde minuten fick Lahti frispark från nära håll men den lyckades Walter Viitala boxa till hörna. Efter det kom backen Thomas Mäkinen in istället för Tommy Wirtanen och den sjuttionde minuten kom kvällens längsta applåd då anfallaren Aleksei Kangaskolkka gick in istället för Diego Assis. Det var Kangaskolkkas första ligamatch för i år, han skadades i vintras innan ligan startat.

Inget hjälpte. FC Lahti vann med 2-0 och IFK tvingades för fjärde ligamatchen i följd lämna planen utan mål.

FC Lahtis Toni Korkeakunnas var stolt över sitt lag efter matchen:

”Vi borde gjort fler mål och stängt matchen tidigare. Men jag är väldigt nöjd med matchen för våra killars del. Vi har tränat extra mycket på specialsituationer. Därför speciellt skoj med mål på hörna. Det är andretränaren Joni Kallioinens förtjänst, han har lett de träningarna. Vi har blivit bättre på att göra mål än vi var i våras med snabba anfallare och gör fler kontringar och det passar oss bra.”

IFK Mariehamns tränare Pekka Lyyski tvingades förklara en ny förlust:

”Utan mål förlorar man alltid. Vi har många chanser men tekniken räcker inte ända fram. Vi når inte fram till boxen. Vår första halvlek var hygglig. I den andra fanns mycket vilja men ingen kyla i avsluten.”

Nästa match för IFK är borta mot SJK på söndag.

/Jörgen Pettersson