FC Lahti väntar på bortaplan

Det är dags för nya matcher i Veikkausliiga efter det cirka tre veckor långa juliuppehållet. För IFK:s vidkommande betyder det bortamatch i Lahtis mot FC Lahti i dag söndag klockan 17.00. Grönvitt kommer till match med ett klart och uttalat mål: att ta med sig alla tre poängen hem till Mariehamn!

FC Lahti kommer till match med två raka ligaförluster i bagaget; 1-2 hemma mot FC Inter och 1-0 på bortaplan i Seinäjoki mot SJK. Senaste segern i ligan var dock en rejäl fjäder i kepsen då Lahti slog tabellettan HJK med 2-1 på hemmaplan. FC Lahti har dessutom spelat Europa Leauge-kval mot Hafnarfjördur från Island och föll med klara 0-3 på hemmaplan medan returen på bortaplan slutade 0-0 vilket satte stopp för fortsatt Europaspel för Lahti. Det var alltså ett moloket Lahti som i fredags kom tillbaka från sin Islandsutflykt.

– Men det har vi kommit över och i dag ska vi försöka hitta tillbaka till vårt gamla spel. Sedan vi återvände till Finland i fredags har vi satsat på såväl psykisk som fysisk återhämtning, säger Lahtis tränare Toni Korkekunnas.

IFK kommer till match med nye målvakten Igor Levchenko från Ukraina som hittills bara spelat en match för Grönvitt men nu är redo att ta ligaansvaret. Egna stjärnskottet Joel Mattsson kommer inte med i denna match på grund av landslagsuppdrag medan Igor Tatomirovic är avstängd till följd av att varningskontot är fullt. Gabriel Petrovic är fortsatt skadad. I övrigt är det ett på många vis stärkt och revanschlystet IFK som är redo för att fortsätta kampen i ligan. Laget har tränat på som vanligt under matchuppehållet och humöret gott – inom toppidrotten är vardagen oförutsägbar och det enda riktigt viktiga att göra sitt allra bästa. IFK-tränaren Peter Lundberg är både optimistisk och förväntansfull inför bortamötet:

– Det har varit bra fart på träningarna och vi håller kursen, försöker förbättra oss i varje moment, säger han. 

Även FC Lahti har spelare i juniorlandslaget – Teemu Jäntti är borta. Liksom IFK har även FC Lahti satsat på en ny målvakt i form av rutinerade ligakeepern Oskari Forsman som spelat i PS Kemi fram tills fönstret öppnade och numera vaktar Lahtimålet.

Historiskt sett har FC Lahti ett visst övertag. Lagen har mötts 37 gånger i officiella matcher. Av dessa har FC Lahti segrat 16 gånger medan IFK vunnit 8. FC Lahti är sexa i ligan medan IFK är elva eller nästsist och i betydande behov av poäng för att inte på allvar dras med i nedflyttningsstriden senare i höst. FC Lahti har gjort 18 mål hittills i år och släppt in 14 medan IFK gjort fler mål, 22, men också släppt in 36 vilket är mer än något annat lag.

Frågorna är såklart många och spännande inför denna omstart, precis som det ska vara i idrott – oförutsägbart. Ska målvakts-Igor skapa större säkerhet i det grönvita försvaret? Räcker det för att mittfältet ska äga bollen och spela fram till topparna? Är det nu marschen mot tabellens övre halva inleds? Har Veikkaus rätt som gör FC Lahti till favorit (1,73 gånger pengarna mot 4,40 för IFK-seger)? Svaren är enkla: ja, ja, ja och nej!

I morgon, efter matchen, vet vi mer. Själv ser jag ljust på vårt grönvita lag som haft sin beskärda del otur och när som helst kommer att svänga stolpe ut till stolpe in. Det börjar antagligen i dag med 1-3!

/Jörgen Pettersson