Feldömd straff sänkte Grönvitt

IFK Mariehamn drabbades av en feldömd straff emot sig och åkte på sin andra raka ligaförlust när KuPS vann med 1-0 i Kuopio.
- Jag kan inte förstå hur Antamo dömde straff. Det var absolut ingen straff, sade IFK-kaptenen Jani Lyyski efter matchen till IS-TV.

KuPS - IFK 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 (32) Salami (straff),
IFK: Walter Viitala - Albin Granlund, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz - Josef Ibrahim (63. Brian Span), Thomas Mäkinen (63. Diego Assis), Gabriel Petrovic, Robin Sid (81. Amos Ekhalie) - Dever Orgill, Aleksei Kangaskolkka.
Avbytare: Marc Nordqvist, Amos Ekhalie, Diego Assis, Philip Mantilla, Brian Span.

KuPS var det bollförande laget under första halvlek medan IFK fick fokusera på försvarsspel under långa stunder men det kändes ändå tryggt. Grönvitt hade även de sina stunder under första och skapade ett par hyfsade lägen genom främst Orgill.

Nye KuPS-anfallaren Jovovic och hans anfallspar Salami deltog flitigt i speluppbyggnaden och duon fick onödigt mycket utrymme mellan försvaret och mittfältet. Samtidigt var hemmalaget starka på sin vänsterkant och Granlund borde ha fått bättre hjälp i försvarsspelet .

Efter dryga halvtimmen misslyckades Granlund med en för lös bakåtpassning men Viitala hann upp bollen med fötterna före KuPS-spelaren Niskanen och avvärjde målchansen. Då inträffade chocken, domaren Antamo visslade och pekade på straffpunkten. Ofattbart! Den feldömda straffen satte Salami säkert i mål och 1-0 till hemmalaget.
- Det var ju ingen straff. Viitala var före och slog ut bollen, sen ramlade KuPS-spelaren över Viitalas fot. Antamo gjorde ett stort misstag och det kostade oss poäng i dag, suckar Lyyski till IS-TV.

I andra halvlek spelade IFK upp sig rejält, speciellt efter att Assis och Span kom in. Grönvitt skapade ett par bra chanser men KuPS fyrtorn i försvaret lyckades hålla Orgill och Kangaskolkka mållösa.
- Jag tycker det var en jämn och bra match. Det var ett klart steg framåt för oss jämfört med HIFK-matchen. Nu räckte det dock inte den här gången till poäng, men fortsätter vi i den här stilen kommer nog målen och poängen också, avslutade Lyyski intervjun i IS-TV.

KuPS-anfallaren och matchhjälten Salami var klart bäst på plan med bra understöd från Pennanen. I IFK gjorde Viitala en utmärkt match, bland annat med en svettig räddning på Pennanens frispark i början på andra halvlek. Orgill var bra i första halvlek men föll tillbaka i andra. Petrovic var stabil som bollvinnare och i speluppbyggnaden.

Redan kommande söndag den 14 augusti är det ny bortamatch för Grönvitt mot VPS i Vasa. Avspark kl 18.30 och matchen kan ses på IS-TV.

Fler detaljer från kvällens match finns på den här länken. http://www.veikkausliiga.com/tilastot/2016/veikkausliiga/ottelut/498131/...

Krille Mattsson

Kvällens bästa spelare
3 poäng: Salami.
2 poäng: Pennanen.
1 poäng: Kreidl.