Fenomenal insats och tre poäng!

IFK Mariehamn – RoPS 4-0 (2-0)

IFK kom till kvällens drabbning med en uddamålsförlust i Kuopio i bagaget, och även gästande tabelljumbon RoPS hade en 0-1 förlust med sig från senaste hemmamötet mot HJK.

Senast lagen möttes i årets upplaga av Veikkausliiga blev det IFK som plockade hem alla tre poängen på Keskuskenttä i Rovaniemi. Det i kombination med att RoPS ännu inte tagit sin första seger ännu i ligan detta år, bäddade för en spännande fotbollsfest på ett höstaktigt Wiklöf Holding Arena.

Första halvlek

IFK öppnade matchen med att under de första tio minuterna visa vem som hade hemmaplan. Det var pigga IFK-ben och kreativiteten syntes då det gjordes många försök till djupledsbollar och med pigga ben från båda kanterna i både Ademi och Backaliden.

Grönvitt visade på en solitt försvarsspel och RoPS hade svårt att ta sig igenom ett mycket välplacerat IFK-försvar. Framåt präglades matchens första femton minuter av flera försök till avslut men där sista strået saknades. Men sedan, i matchens nittonde minut slog Taimi en fantastisk hög boll i djupet mot Pelvas som stötte in bollen i burgaveln. 1-0 var ett faktum och ett välspelande IFK fick en välförtjänt utdelning tidigt i matchen. Efter ledningsmålet var det som att luften gick ur gästerna RoPS medan IFK alltjämt pressade högt. I matchens 28e minut var det nära tvåmålsledning då Backaliden kämpade sig till en frispark i drömläge, dock gick Järvenpääs skruvade boll tätt utanför stolpen.

I den 38e matchminuten fälldes Albion Ademi, och allas vår Ademi gjorde inget misstag två 11 meter. Straffen satt stensäkert i målvaktens högra stolprot och 2-0 var ett faktum. Ett dominerande IFK förde spelet under första halvleken, utan att sättas på större prövningar bakåt.

Andra halvlek

Andra halvleken inleddes lika självsäkert från IFKs sida som för kvällen ständigt var rätt placerade och eliminerade RoPS alla försök till spel, ett RoPS som verkade fått lite ny energi efter halvtidsvilan.

I den 59e minuten frispelades Backaliden av Ademi efter en djupledsboll och rivs ner, straff nummer två är ett faktum. Backaliden tog självsäkert vara på straffen och slog in 3-0 enkelt i vänstra hörnet. Bara dryga tio minuter senare var Ademi återigen framme och placerade elegant in 4-0 med vänsterfoten efter att ha lämnats obevakad av RoPS försvaret. Minuten senare fick Ademi välförtjänt ta emot stående ovationer då han byttes ut.

Kvällens match var en makalös uppvisning från våra grönvita hjältar, en kväll där alla komponenter i ett vinnande lag stämde samtidigt. Stabilt försvarsspel, kreativitet på offensiv planhalva, säkert passningsspel och fina avslut. Alla tre poängen stannade otroligt välförtjänt hemma i Mariehamn denna afton.

/Niclas Lundberg

Målskyttar: Akseli Pelvas (1-0, 19e), Albion Ademi (2-0, 38e och 4-0, 69e), Gustaf Backaliden (3-0, 60e)

Varningar IFK: Robin Buwalda, Lassi Järvenpää, Frankline Okoye

Varningar RoPS: Atte Sihvonen

Domare: Oliver Reitala

IS-stjärnor: Albion Ademi 3, Gustaf Backaliden 2, Niilo Mäenpää 1

Laget:

Forsman

Järvenpää – Taimi – Buwalda – Okoye – A Mäenpää

Makrillos – N Mäenpää

Backaliden – Pelvas – Ademi

Avbytare:

Nordqvist – Grönlund (69) – Hamza (76) – Laaksonen (73) – Tolonen (73) – Karlström (69) – Sumusalo