Finska Cupen: IFK till semifinal!

IFK Mariehamn-AC Oulu 4-1 (1-1)

IFK Mariehamn var i stort sett bättre på allt denna vacka vårkväll på Wiklöf Holding Arena. När sista signalen ljöd var det 4-1 till hemmalaget som därmed är klara för semifinal i Finska Cupen.

Det var AC Oulu från Uleåborg som tog kommandot i den första halvleken. Uppstickaren från divison ett visade absolut ingen respekt alls utan tog ledningen efter tjugo minuter genom Toni Tahvanainen. Det kunde blivit mer. Ett stenhårt ribbskott var bara millimetrar från att göra AC Oulus övertag större.

IFK hade det motigt och lyckades inte med så mycket. Men i första halvlekens absolut sista sekunder förändrades matchbilden. Lagkaptenen Jani Lyyski spelade bollen till Dever Orgill som efter två snabba beröringar stenhårt slog bollen i mål och 1-1 var därmed halvtidsresultatet.

Andra delen av matchen blev en helt annan historia. IFK visade från allra första början varför det är skillnad på division ett och ligan. Skälen till det är självklart många men just i kväll hade det betydelse att Brian Span kom in istället för Josef Ibrahim. Span ställde till både det ena och det andra och avslutade kvällen på bästa möjliga vis.

Fast vi börjar med 2-1. Spelet ägde mest rum på mittfältet då bollen efter några svårförklarliga manövrar landade i AC Oulu-försvaret. Där kolliderade målvakten och försvaret så illa att bollen helt ägarlös rullade in i straffområdet. Dit kom Dever Orgill först och kunde rätt enkelt göra 2-1. Det blev för övrigt Orgills tionde mål i Cupen.

Det slutade inte där. IFK fortsatte pressa på och målchanserna var både många och farliga. 3-1 kom därmed inte överraskande men ändå efter en hörna av Duarte Tammilehto som lagkaptenen Jani Lyyski snyggt nickade in. Efter det gick Lyyski ut och Kristian Kojola blev ny kapten. Den egna produkten Elias Eriksson gick in istället för Lyyski och trots att matchen nästan var slut lyckades Eriksson i en svår situation passa fram till Brian Span som satte slutresultatet 4-1.

Därmed väntar nu semifnal mot antingen KuPS, FC Inter eller HJK. Lottningen avgör.

Nästa match sker i ligan i Vasa. Där väntar VPS på onsdag och sedan är det dags för ny hemmamatch inkommande söndag i Wiklöf Holding Arena. Tiden är då 16.00 och motsåndet är KuPS.

/Jörgen Pettersson