Förlust för IFK i Jakobstad

FF Jaro-IFK Mariehamn 1-0 (0-0)

Det blev hemmalaget FF Jaro som vann dagens match mot IFK Mariehamn. Resultatet blev 1-0 och spänningen inför säsongens sista match är olidlig. En vecka kvar...

Inledningen av lördagens match blev både intensiv och händelserik. Målen uteblev i och för sig men det saknades absolut inte chanser. Det gavs och togs och det syntes tydligt att båda lagen gärna ville vinna trots att FF Jaro inte har så mycket att spela för, varken uppåt eller neråt. IFK däremot behöver poäng för att behålla den fjärdeplats som laget just nu håller och som med stor sannolikhet, men jnte säkert, kan leda till Europa League-kval.
Första halvleken slutade 0-0. De riktigt farliga chanserna uteblev men det vände ändå friskt fram och tillbaka i spelet. Matchstatistiken slutade med 9-5 i skott mot och på mål för hemmalaget och 11-8 i frisparkar. IFK fick fyra hörnor och FF Jaro två.
Inför andra halvlek kom båda lagen in med samma mannar som gick av. Ändå var det ett mer taggat hemmalag som snabbt tog kommandot och redan i andra minuten missade IFK-försvaret att kontrollera bollen och 1-0 var ett faktum. Shahdon Winchester gjorde målet efter en stolpretur på Jonas Emets skott. Pekka Lyyski gjorde ett offensivt byte i den 58:e minuten då Josef Ibrahim och Dever Orgill kom in på plan. Inte länge efter det tvingades dock Petteri Forsell gå ut. Han ersattes av Robin Sid.

I sjuttioandra minuten fick IFK ett frisparksläge tio meter från Jaros straffområde. Duarte Tammilehto försökte sig på en chipp in i straffområdet men Kristian Kojola missade knappt och det blev inspark för hemmalaget. Minuten senare var det ännu närmare då Dever Orgill i ett ensamanfall på högerkanten spelade in en fri Luis Solignac som dock inte fick ordning på bollen som kom flygande en halv meter ovanför marken. IFK började med en kvart kvar av matchen att sakteliga flytta upp spelet mer på Jaros planhalva. Fast det var inte enkelt och anfallen hejdades effektivt av Jaroförsvaret.

Istället var FF Jaro mycket nära 2-0 i den åttiosjätte minuten då Shahdon Winchester ryckte sig fri och spelade fram en ännu friare Hendrik Helmke som dock stoppades av Simon Nurme som gjorde sig stor och täckte bort anfallet.
IFK fick inte hål på FF Jaro den här dagen, inte ens tre minuters tilläggstid hjälpte. Matchen slutade 1-0 och osäkerheten inför sista omgången är monumental. På lördag är det dags för säsongfinalen då redan nedflyttningsklara TPS kommer till Wiklöf Holding Arena. Matchen blir direkt avgörande för om det blir VPS eller IFK eller rentav KuPS som får chansen mot Europa. I morgon söndag spelar VPS och HJK i en match med hög bäring för IFK. Kan det bli mer spännande?

/Jörgen Pettersson

IFK Mariehamn
Simon Nurme – Roger Thompson, Jani Lyyski, Kristian Kojola, Tomas Hradecky – Petteri Forsell (Robin Sid, 67), David Ramadingaye, Duarte Tammilehto, Amos Ekhalie (Josef Ibrahim, 58) – Diego Assis (Dever Orgill, 58), Luis Solignac.
Avbytare: Otso Virtanen, Dever Orgill, Josef Ibrahim, Robin Östlind, Robin Sid, Erik Lundberg, Bernardo Ribeiro.
FF Jaro
Emil Öhberg – Mathias Kullström (Patrick Byskata, 40), Fredrik Svanbäck, Jonas Emet, Hendrik Helmke, Peter Opiyo, Shahdon Winchester, David Aubery, Ilya Vaganov, Carlos Fondacaro, Denis (Edgar Bernhardt, 80).
Avbytare: David ”Tulle” Carlsson, Markus Kronholm, Kevin Peth, Iidle Elmi, Patrick Byskata, Edgar Bernhardt, Ville Viljala.

Stjärnspelare

3 lejon: Carlos Fondacaro.
2 lejon: Shahdon Winchester.
1 lejon: Kristian Kojola.

Publik: 898 personer.

Varningar:
Peter Opiyo, 34, Luis Solignac, 35, David Ramadingaye, 61, 

Domare: Dennis Antamo, Riku Vihreävuori, Risto Monola, Jukka Tapio Aalto.