Förlust mot de nykorade mästarna

Förutsättningarna inför matchen var klara. HJK kunde genom poäng säkra ligaguldet och IFK behöver poäng för att klättra till topplaceringarna i tabellen för att nå Europaspela till nästa säsong. Eftersom HJK nyligen vann finska cupen så betyder det att även en fjärdeplacering i Veikkausliiga ger Europaspel för nästa säsong. Mycket på spel alltså.

Redan efter cirka 20 sekunder kommer HJK igenom på sin vänsterkant och Juha Pirinen drar på ett skott eller inlägg som lyckligtvis inte hittar fram. Kort därefter, i 3:e minuten, får Atom Tanaka en boll i sidled och är nästan fri med Marc Nordqvist. Marc gör en riktigt bra benparad och styr bollen till en hörna.

Efter de två inledande chanserna för HJK är matchen något avvaktande men i den 9:e minuten skapar HJK en farlig chans och det är Sebastian Dahlström som kommer i ett bra skottläge precis utanför straffområdet, skottet smiter precis utanför Marc Nordqvists vänstra stolpe.

I den 12:e matchminuten kommer Robin Sid i offensivt läge och ska nicka fram bollen men möts av den 191 cm långe Obilor i HJK-försvaret som träffar Sid rakt i pannan med foten istället för bollen. Sid blir liggande och får ett öppet sår i pannan. Sid tvingas tyvärr byta efter händelsen och in kommer Anthony Dafaa. Oblilor får helt riktigt ett gult kort efter den incidenten. Vi får hoppas att det inte är någon fara med Sid och att han återhämtar sig snabbt. Dafaa tog plats på mittfältet bredvid Petrovic och Amos flyttade upp på Sids plats.

Matchen fortsätter med avvaktande spel och bra positionsspel från båda lagen vilket gör att några farliga målchanser inte skapas fören Akseli Pelvas (med ett förflutet i IFK) kommer till ett skottläge efter en hörna och får en bra skott mot mål dock går det tätt över.

IFK får sin första farliga chans i den 25:e minuten då Brian Span kommer igenom på högerkanten och slår ett perfekt inlägg till Amos Ekhalie på bortre stolpen och tyvärr får inte Amos ordning på nicken och den går över. Ett riktigt bra läge. Kort därefter skapar IFK ytterligare en bra chans efter ett fint kombinationsspela mellan Amos Ekhalie, Alexei Kangaskolkka och Albin Granlund som slutar i ett skott från Kangaskolkka som tyvärr går över HJK-målet.

HJK ökar bollinnehavet mot slutet av halvleken men lyckas inte skapa några riktigt farliga målchanser. Förutom ett bra läge i den 42:a minuten då en genomskärare friställer Demba Savage som får till ett skott som Marc Nordqvist gör en bra räddning på men returen nickas in i mål av Akseli Pelvas. Målet vinkas dock av för en tveksam offside.

I den 45:e minuten kommer Aleksei Kangaskolkka en mot en mot en HJK-försvarare och situationen slutar med att Amos Ekhalie ,som har kommit i understöd på vänsterkanten, får ett skott mot mål ur dålig vinkel. Inga problem för målvakten Thomas Dähne.

Första halvlek kan summeras som jämn halvlek där HJK hade några fler målchanser och ett större bollinnehav, dock gjorde IFK en bra halvlek där Amos Ekhalies nick var halvlekens bästa chans.

Andra halvlek börjar i ett högre tempo. HJK kommer in som ett nytt lag och radar upp farliga målchanser. I den 48:e minuten bryter, den för dagen duktige, Sebastian Dahlström på mittfältet och spelar fram Demba Savage till en bra chans men det vinkas av för offside. HJK fortsätter skapa chanser och Marc Nordqvist gör en fantastisk räddning i den 50:e minuten på ett skott från Anthony Annan. I den 56:e matchminuten får Anthony Annan återigen ett bra skott mot mål efter en hörna, skottet styrs på något ben men Marc Nordqvist gör återigen en bra räddning.

Tredje gången gillt för Anthony Annan som i den 58:e minuten kommer Anthony Annan har ett skottläge efter en hörna och den här gången får han en drömträff med vänstern och Nordqvist är chanslös – 1-0 till HJK är ett faktum.

IFK är ordenligt tillbakapressade och HJK kommer igenom på IFKs högerkant men Marc Nordqvist forsätter spela bra och gör en fin räddning på Akseli Pelvas skott.

Peter Lundberg försöker förändra matchbilden och gör i den 66:e minuten sitt andra byte då Filip Hlupik kommer in som vänsterytter och ersätter Joel Mattsson. Efter att Hlupik kommer in jämnas spelet ut och IFK börjar jobba sig tillbaka i matchen.

I den 83:e minuten kommer Aleksei Kangaskolkka friställd med Thomas Dähne på en fin långboll av Philip Mantilla. Kangaskolkka får ett till ett avslut mot målet en halkande Thomas Dähne som ändå lyckas sträcka ut och rädda skottet. En fantastisk chans för IFK! I den 86:e minuten gör IFK sitt sista byte och då kommer Jani Lyyski in och ut går Amos Ekhalie. Lyyski tar plats på topp i jakt på en kvittering. IFK lyckas dock inte skapa någon farligare chans och matchen slutar 1-0 till HJK.

HJK vinner matchen rättvist efter en otroligt stark andra halvlek och blir därmed även finska mästare. IFK gör en stabil insats och med lite tur skulle det ha räckt till 1-1. Nu får vi fokusera på nästa match som är redan nu på söndag mot SJK hemma på WHA.

/Lasse Danielsson

HJK-IFK Mariehamn 1-0 (0-0)
1-0 Anthony Annan (58:e minuten)

Varningar IFK: Mantilla 54”,

Varningar HJK: Obilor 12”,   
Domare: Dennis Antamo
Ilta Sanomat stjärnor: 3 – Anthony Annan, 2 – Marc Nordqvist, 1 – Sebastian Dahlström

Laget:
Marc Nordqvist
Philip Mantilla, Kristian Kojola (”K”), Bobbie Friberg Da Cruz, Albin Granlund
Brian Span, Amos Ekhalie (Jani Lyyski, 86), Gabriel Petrovic, Joel Mattson (Filip Hlupik, 66)
Robin Sid (Anthony Dafaa 16), Aleksei Kangaskolkka

Avbytare:

Anthony Dafaa, Jani Lyyski, Filip Hlupik, Andreas Vaikla, Petter Hemming, Tommy Wirtanen, Aapo Mäenpää