FÖRLUST I TAMMERFORS I GENREPET

IFK inledde matchen i Tammerfors med ett högt tempo och ett tydligt handfast grepp om matchen. Inledningsvis såg det även ut som att Ilves skulle inrikta sig på kontringar. En av tjusningen med fotboll är att ingen vet hur en match utvecklar sig. Denna gång utvecklade matchen sig matchen dessvärre till Ilves fördel och vinsten gick rättvist till hemmalaget efter två hörnmål. Matchen innehöll även två straffräddningar av Oskari Forsman på tilläggstid.

Låt oss gå igenom matchen kronologiskt. Som redan nämnt inledde IFK piggt, dock utan att skapa några farliga chanser. Det var även ett relativt högt tempo där det inte sparades på krafterna i duellspelet - det small både till höger och vänster.

När 20 minuter var spelat fick Ilves en hörna. Hörnan slogs av Teemu Jäntti som hittade Patrick Loa Loa som i sin tur hittade in med bollen i nät bakom en chanslös Oskari Forsman. IFK hade en ypperlig möjlighet att replikera omgående, detta när Vahid Hambo blir frispelad men Hambo får trubbel med en utrusande Rasmus Leislahti  i Ilves-målet som glidtacklar både Vahid och bollen. Chansen rann ut i sanden och IFK tvingades även byta ut Vahid Hambo mot Kennedy Igboananike kort efter duellen. Hoppas det inte är någon större fara med Vahid.

Efter Ilves ledningsmål och Hambos utgång var det svårt för IFK att få ordning på spelet igen. Kort innan pausvilan hade dock Kennedy Igboananike ett bra chans då han med ett skruvat skott sökte bortre burgaveln men Leislahti stod välplacerad och tog hand om skottet. Länge såg det ut att bli 1-0 underläge i paus men Ilves fick ytterligare en hörna precis innan paus och återigen rasslade det till i fel nät. Återigen var det Teemu Jäntti som slog en bra hörna men denna gång var det olyckligt nog Calle Svensson som styrde in den i eget mål. Vi gick således till paus med 2 (hörn)mål för Ilves mot 0 för Grönvitt.

Till andra halvlek byttes Yanga Baliso ut till förmån för pigge Oscar Wiklöf. I övrigt var laget intakt från första halvlek. I början på andra halvlek, närmare bestämt i den 51:a minuten, fick IFK ett ypperligt frisparksläge då både Wiklöf och Olawale blivit obstruerade precis utanför Ilves straffområde. Frisparken tog Elias Mastokangas hand om men tyvärr gick den över. 

IFK har efter detta svårt att komma tillbaka och ta kommando över matchen. Det sker också väldigt många byten i andra halvlek vilket säkerligen rycker sönder strukturen för båda lagen. Noterbart är att både Alan Henrique och Mohammed Abubakari fick göra debut för Grönvitt då de både blev inbytta i andra halvlek. Som tidigare redan nämts, fick inte IFK fram några farliga målchanser däremot fick Ilves två (!) straffar på tilläggstid (!). Oskari Forsman visade Ilves att det kommer att bli svårt att sätta straffarna bakom honom då han räddade både Eetu Vertainens och Hernan Lunas straffar. 

Nu glömmer vi denna match och tar sikte på nästa match och säsongspremiär för Grönvitt den 3:e maj då IFK möter FC Honka borta i Esbo. Matchen ser du som vanligt på Ruutu eller följer IFK på Twitter.

/Lasse Danielsson

 

Målskyttar: 1-0 - 20’ Loa Loa, 2-0 - 44’ Självmål IFK.

Varningar IFK: 11’ Calle Svensson, 57’ Mikko Sumusalo, 89´ Henrique, 90´ Okoye

Varningar Ilves: 60’ Tuure Siira

Laget:

Oskari Forsman

Jiri Nissinen, Robin Buwalda “K” (75’ Alan Henrique), Calle Svensson, Mikko Sumusalo (75’ Frankline Okoye)

Joel Mattsson (71’ Mohammed Abubakari), Niilo Mäenpää, Yanga Baliso (46’ Oscar Wiklöf), Elias Mastokangas

Vahid Hambo (27’ Kennedy Igboananike), Tehe Olawale

Avbytare: Marc Nordqvist, Frankline Okoye, Alan Henrique, Oscar Wiklöf, Mohammed Abubakari, Kennedy Igboananike