FÖRSTA RONDEN TILL HONKA!

IFK Mariehamn – FC Honka 1-2 (1-2)

Första ronden av två gick till FC Honka som vann kvällens drabbning med 2 mål mot 1. Matchen var stundtals otroligt händelserik åt båda hållen men till slut drar Honka det längsta strået. Mycket känslor och heta dueller var karaktäristiskt för matchen.

Det dröjde tyvärr bara knappt en kvart innan Honka tog ledningen genom den reslige Macoumba Kandji som blev snyggt framspelad av Demba Savage. Kandji kunde retfullt enkelt rulla in 0-1 i mer eller mindre tom bur.

IFKs första farliga chans står Amos Ekhalie för och det är ett långskott som Tim Murray får vissa problem med men tillslut lyckas han fånga in returen. Två farliga frisparkar för IFK där Robin Buwalda och Rick Ketting turades om att skapa farligheter med pannan, dock tyvärr utan resultat. Murray i Honkamålet visade verkligen klass på Buwaldas nick då han gjorde en riktig kanonräddning.

Honka fick enligt publiken en orättvis frispark och då blir känslan extra tung när 2-0 målet kommer efter den eventuella tveksamheten. Målet stod Henri Aalto för och frisparken slog Lucas Kaufmann.

0-2 på resultattavlan och känslan var lika tungt som det var att springa på WHAs gräs idag. Då står vi alltså inför ett vägval, ändra på situationen eller bryta ihop? IFKs val var såklart enkelt och våra grönvita hjältar fortsatte kämpa, utdelningen skulle även komma. I den 37:e minuten vinner Robbie Crawford en boll utanför straffområdet och dribblar sig igenom en par spelare innan Gideon Baah kommer flygandes och stoppar Robbie med otillåtna medel. Domare Joni Hyytiä visar på straffpunkten och Amos Ekhalie börjar värma upp högersläggan. Amos kliver fram och gör inga misstag, 1-2 är ett faktum! IFK går således till paus med ett måls underläge.

Andra halvleken går ungefär i samma stil som den första där det är kamp och mycket vilja. Mot slutet gör IFK en riktigt bra forcering och det är bara marginaler ifrån att det ska ge resultat. Närmast var Amos Ekhalie med ett hårt skott som dock den duktiga Tim Murray räddar. Med bara fem minuter kvar av matchen kommer Rick Ketting igenom, han flyttades upp på topp i slutet när Tarik Hamza byttes in istället för Riku Sjöroos, och då tror hela Åland att det ska bli straff när Gideon Baah återigen kommer flygandes in i duellen. Domare Joni Hyytiä friar till publikens stora besvikelse. Kort därefter är matchen slut och Honka vinner därmed första ronden.

”Imponerad av spelarna och med den energin de kommer ut med. Tufft resultat men det är fortfarande öppet och det lever”, sade Lundis efter matchen.

Den energin och kämpaglöden som IFK visade vill vi se även på söndag då returen mot FC Honka äger rum. Matchen spelas 13:00 i Esbo och sänds som vanligt på Ruutu..

0-1  Macoumba Kandji

0-2 Henri Aalto

1-2 Amos Ekhalie

Ilta-Sanomat stjärnor:

3 - Macoumba Kandji

2 - Amos Ekhalie

1 – Joel Karlström

 

Varningar IFK:

Varningar HONKA:

Domare: Joni Hyytiä
Publik: 1027

Laget:
Oskari Forsman
Aapo Mäenpää (Lassi Järvenpää, 69:e minuten), Robin Buwalda, Rick Ketting (”K”), Dylan Murnane
Amos Ekhalie, Joel Karlström, Rorbert Crawford

Keaton Isaksson, Gustaf Backaliden, Riku Sjöroos (Tarik Hamza, 85:e minuten)

Avbytare:

Marc Nordqvist, Tarik Hamza, Petter Hemming, Lassi Järvenpää, Scott Beeks, Daniel Sjölund

// Lasse Danielsson