Första segern kom mot PS Kemi

PS Kemi – IFK Mariehamn 2-3 (1-1)

Efter en magisk kväll, många chanser och svängigt spel stod IFK Mariehamn som segrare i bortamatchen mot PS Kemi i Rovaniemi.

IFK Mariehamn visade vilja från start och satte högsta fart direkt efter att domaren Antti Munukka blåst till avspark i kvällens match mot PS Kemi i Rovaniemi. Innan fyra minuter hade gått hade Nicklas Maripuu slagit tre hörnor och på den tredje, en snygg variant, var IFK-kaptenen Kristian Kojola påpassligt framme och kunde rulla in 0-1 efter en stökig situation i straffområdet.

Grönvitt fortsatte pressen och även om de direkt högintensiva chanserna uteblev var det inget snack om vem som styrde halvleken. Därför kom kvitteringen i den 23:e minuten mycket överraskande. Efter en frispark nådde bollen mittbacken Aliyu Abubakar som klippte in den i typ krysset från utanför straffområdet.

I halvtidsintervjun var ändå Kristian Kojola i stort sett nöjd med lagets insatser och tyckte man förde matchen på ett stabilt vis.

– Vi har visat att vi är duktiga på fasta situationer och har skapat rätt många farligheter, sade Kojola.

Andra halvlek började nästan med chockstart – för IFK. Kemis lagkapten Julian Guevara dribblade sig halvt fri i IFK:s målområde och sköt ett hårt och lågt skott strax utanför Marc Nordqvists vänstra stolpe. IFK tog dock genast tillbaka initiativet och var minuten efteråt nära att på nytt ta ledningen.

I den 52: minuten var det extremt nära på nytt för IFK; först Simon Silverholt och sedan Pontus Åsbrink hade grandiosa lägen men stoppades av ett självuppoffrande Kemi-försvar som slängde sig och täckte och hade god hjälp av storspelande målvakten Oskari Forsman.

I den 58:e minuten skaffade sig IFK sin sjätte hörna efter en längre press men kombinationen kort och högt inlägg blev för enkelt för Forsman som klistrade.

Minuten senare var det istället Kemi som levererade halvlekens dittills bästa chans då i stort sett tre röda hemmaspelare kom fria med Marc Nordqvist som resolut ingrep och tog bollen framför deras fötter.

I den 65:e minuten tog PS Kemi över mer av kommandot och satte 2-1 genom Keaton Isaksson som från tjugo meter klappade till och touchade Ivan Tatomirovics fot vilket helt ställde Marc Nordqvist.

IFK vägrade ge sig och gjorde i den 73:e minuten 2-2 efter ett skolboksanfall som började i det egna straffområdet, fortsatte över hela planen och avslutades med ett inlägg från Dylan Murnane som nådde Pontus Åsbrink som elegant passade bakåt till Robin Sid som från nära håll sköt bollen i mål, otagbart för Oskari Forsman

Minuten senare gjorde IFK sitt första byte då Thomas Mäkinen kom in istället för Amos Ekhalie i ett försök att ytterligare öka pressen på hemmalaget. Det lyckades! I den 88:e minuten tog Ivan Tatomirovic revansch efter touchen till 2-2 målet och satte 2-3 vilket även blev kvällens slutresultat. Det började med en hörna som Nicklas Maripuu slog in i straffområdet och skapade tumult ett tag innan bollen rullade ut till Tatomirovic som resolut dunkade in segermålet!

Hemresan från Rovaniemi blir en enkel historia denna gång och redan på torsdag är det ny match då TPS kommer till Wiklöf Holding Arena. Kom med och stöd hela Ålands lag, det är dags för årets andra seger!

Här kan man läsa fler detaljer och statistik från kvällens match mot PS Kemi.

/Jörgen Pettersson