Fredagens match mot Ekenäs flyttad till Eckeröhallen

Kylan har gjort Centrumplanen i Ekenäs ospelbar till fredagen och till följd av detta spelas IFKs sista gruppspelsmatch i Finska Cupen mellan Ekenäs IF och IFK i Eckeröhallen.

– Vi är glada för att Ekenäs och bollförbundet har gått med på denna flytt som vi tycker är för allas bästa, särskilt spelarnas säkerhet. Att spela utomhus i den här kylan är farligt för alla, säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson.

Liksom i Mariehamn är det kallt i Ekenäs med kvicksilvret ner mot minus tjugo grader. Detta gör att Ekenäs IF:s hemmaarena Centrumplan inte kan användas, det saknas uppvärmning vilket gör det näst intill omöjligt att skapa en säker spelplan. Därför har Ekenäs och IFK gemensamt bestämt att flytta matchen till Eckeröhallen nu på fredag kl 17.30.

Ekenäs IF är sedan tre säsongen tillbaka ett division ett-lag som placerat sig på nedre halvan i tabellen. Detta vill nye tränaren Gabri Garcia Xatart, 29, förändra.

– Jag hoppas det. Vi jobbar hårt och vi kommer att göra vårt bästa för att nå en så bra placering som möjligt. Det är förstås många saker som kommer att påverka det här, säger han till Yle Sporten.

Gabri Garcia Xatart som har Uefa Pro-tränarutbildning drömmer om att en dag träna ett lag i La Liga – den högsta fotbollsserien i Spanien. Han har jobbat som fotbollstränare sedan han var 16 år gammal och kommer närmast från ett uppdrag som assisterande tränare för FC Flora i estniska ligan.

Han säger till Yle Sport att han gärna skulle se att EIF spelar likadan fotboll som hans fostrarklubb FC Barcelona spelar, men han vet att det kanske inte är realistiskt.

– Det är svårt att spela sådan fotboll. Varje lag har sitt eget sätt att spela, alla lag möter vissa svårigheter, men vi kommer att hitta vår egen spelstil.

Om skillnaden mellan spansk och finländsk fotboll säger den nye EIF-tränaren:

– Spelarna här är hårdare, starkare och kanske de också är starkare mentalt. Spanska spelarna är kanske mera kreativa men de är inte alla gånger lika ansvarsfulla på spelplanen.

Om EIF kommer att ställa upp enligt modellen 4-3-3, 4-4-2 eller 3-5-2 är inte helt klart.

– Jag tror att vi utgår ofta från 4-3-3 men det kan ändra beroende på matchbilden, säger Garcia Xatart.

Inför årets säsong har Ekenäs IFK rätt många nya spelare, till exempel de tre som nyligen anslöt till truppen: Atte Sihvonen, född 1996, är försvarare/mittfältare och en TPS-produkt som senaste säsongen spelade i SalPa, Riku Selander, född 1994, är en mittfältare som är bekant från säsongen 2017 då han spelade i Gnistan och Jacob Bushue är född 1992 och spelar på mittfältet. Bushue är från USA och spelade senaste säsongen med BK-46 från Karis.

Ekenäs IF har bara spelat två tävlingsmatcher denna säsong. På bortaplan slog man Klubi 04 med 3-2 och förlorade mot FC Inter med 3-0.

För IFK:s vidkommande är matchen i Eckeröhallen extremt viktig med tanke på det fortsatta gruppspelet. En seger är ett måste för att nå vidare. Det är också sista matchen inför det stundande träningslägret i Turkiet dit laget åker på söndag morgon. IFK-spelarna var lediga fyra dagar under sportlovet och körde igång igen i måndags.

– Vi har nu fyra bra träningsdagar i Eckeröhallen för att utveckla vårt spel och förbereda oss för matchen på fredag, säger tränaren Peter Lundberg.

Philip Sparrdal Mantilla missar matchen till följd av skada, i övrigt har alla spelare varit i träning under veckan.

Matchstart är 17.30 och buss går som vanligt från bussplan kl 16.30 med retur efter matchen. Inträde 12 euro, 7 euro för studerande och 0-17 år gratis.

/Jörgen Pettersson