Full fokus mot Honka borta

Om man vill tro på det finländska spelbolaget Veikkaus ser det lite körigt ut inför lördagens bortamatch mot FC Honka, för IFK:s vidkommande. Veikkaus ger 5,1 gånger pengarna för en IFK-seger men bara 1,6 ifall FC Honka vinner. Bara det är tillräckligt med skäl att åka till Tapiola Sports Park med ambitionen att ta med sig alla tre poäng hem!

Grönvitt är starkt representerade i Esbo, förutom laget och ett gäng hungriga spelare finns supporternestorn Sune Eriksson på plats tillsammans med 37 följeslagare som vi vet kommer att vinna matchen i matchen! Sådant tänkte inte Veikkaus på när de satte oddset...

För IFK betyder matchen inte så mycket i resultatmässig mening men när det handlar om fotboll är allt lika viktigt och koncentrationen är total. Honka spelar för bronset och måste vinna för att inte, igen, sluta på en irriterande fjärdeplats. Eftersom alla matcher spelas samtidigt på lördag, klockan 15.00, finns heller inga resultat att gå på. 

– Vi vet vad som gäller och går för fullt hela vägen, säger Honka-tränaren Vesa Vasara.

Det är också skäl att hålla ett öga på den direkta finalen av årets liga som utspelas i Åbo där FC Inter möter KuPS. KuPS leder med två poäng och tar guld med seger eller oavgjort. FC Inter måste vinna. Det är finaldags och sällan blir fotbollen lika vacker som då.

IFK-tränaren Peter Lundberg understryker att laget är inställt på seger och förberett på typiskt Honka-spel som bygger på korta och snabba passningar, ofta triangulära. Lagen spelar på gräsplan på det som förr kallades Hagalunds idrottspark i Esbo och om inte vädret varit alltför tufft väntar en både sevärd och spännande tillställning.

Honkas laguppställning är något tilltufsad med både Gideon Baah och Javier Hervas avstängda. Fjolårets succéspelare Mac Kandji är tillbaka i spel efter långtidsskada men har inte många minuter i kroppen. IFK:s Simon Silverholt, Robin Sid och Daniel Sjölund spelar inte men övriga är taggade och beredda.

Det är inte riktigt enkelt att bara fokusera på det som händer i morgon. Redan på onsdag är det dags för ny match hemma på Wiklöf Holding Arena mot antagligen HIFK men kanske FC Lahti, allt avgörs i morgon. Efter den segern (!) väntar (antagligen) HJK borta innan den direkt avgörande Europa League-kvalmatchen sker i ett dubbelmöte mot FC Honka! Fast det är kanske att gå händelserna i förväg, i någon mening.

Matchen mellan FC Honka och IFK Mariehamn kan som vanligt ses på Ruutu. Missa inte detta, IFK utkämpar hela Ålands kamp och vi vinner som vanligt tillsammans!

/Jörgen Pettersson