FULL POTT I PREMIÄREN!

FC Honka – IFK Mariehamn 0 – 2 (0–1)

Äntligen var det dags för seriepremiär! Ett IFK med många nya ansikten för säsongen mot ett högsatsande Honka med större delen av laget intakt från förra årets säsong, då man slutade på en fjärdeplats. IFK hade för dagen hela fyra egna produkter i matchtruppen och flera rutinerade spelare redo att visa vad man går för. Finns det något bättre att ta med sig över Östersjön än tre poäng?

Första halvlek

Det märktes att premiärnerverna var närvarande hos båda lagen. Matchinledningen var av försiktigare karaktär där båda lagen försökte spela sig fram med längre bollar. Det tog till den 15e minuten innan matchens första möjlighet uppenbarade sig, då till hemmalaget Honka efter en hörna.

Honkas starka försvarsspel från fjolåret verkade hålla i sig än så länge, och båda lagen hade svårt att få till det lilla sista som krävs för att skapa målchanser. Matchens första riktigt bra målchans fick Honka efter 22 minuter då en hörna rinner förbi hela straffområdet och håller på att leta sig in intill Forsmans bakre stolpe. Efter halvtimmen spelad fick vi se IFK äta sig mer och mer in i matchen och skapa sig några möjligheter, främst via tre täta hörnor men utan desto större farligheter.

I den 45e matchminuten skapar Honka matchens bästa möjlighet så långt via en fin inlägg-nick-sekvens som Forsman är bra med på. Oskari ger svar på tal direkt och lägger iväg en lång inspark som Honka-försvaret inte är överens om vem som ska ta vara på. Då är Tehe Olawale framme och stöter in säsongens första balja för grönvitt och injicerar en stor mängd självförtroende lagom till halvtidsvilan. 0–1 på resultattavlan när domaren blåser av för paus.

Andra halvlek

Inledningen av andra halvlek börjare i ett avsevärt högre tempo än första. IFK:s passningsspel gjorde Honka allt mer tillbakapressade och Honka hade svårt att skapa något som tog sig förbi IFK:s mycket stabila försvarsspel. Efter timmen spelad ökar speltempot ännu mera och duellerna blir hårdare, fortsättningsvis är det IFK som håller i taktpinnen mot ett allt blekare Honka. I den 65e matchminuten spelar Mastokangas fram Olawale som vänder bort Honka-försvararen och blir fälld. Solklar straff är ett faktum, och Mastokangas kliver själv fram och gör inget misstag. Straffen sitter stensäkert intill stolproten och 0–2 är ett faktum!

I den 78e matchminuten var det dags för IFK:s första byte, Kennedy Igboananike fick göra entré och ersatte Tendeng. Minuterna senare var det dags för Abubakari och Henrique, de byttes in istället för Okoye och Olawale där Okoye tvingades lämna planen på bår. Ett allt mer stressat Honka öppnade upp kontringsmöjligheter för IFK. I den 90e minuten får Melvin Kahnberg göra sin ligadebut då han ersatte Sumusalo.

Trots sex minuters tilläggstid och en bra målchans i slutminuterna kunde inte Honka hota IFK idag, och tack vare en mycket stabil insats både offensivt och defensivt med flera riktigt fina spelsekvenser så följer alla tre poängen med hem till Mariehamn!

/Niclas Lundberg

Målskyttar: Olawale (45), Mastokangas (65)

Varningar Honka: Kaufmann, Tammilehto, Modesto, Mensah

Varningar IFK: Tendeng, Mattsson

Domare: Petri Viljanen

IS-stjärnor: 3 Elias Mastokangas, 2 Robin Buwalda, 1 Olawale Tehe

Laget:

Buwalda – Okoye – Svensson – Tendeng – Mastokangas – Olawale – N Mäenpää – Sumusalo – Mattsson – Nissinen - Forsman

Avbytare:

Nordqvist – Henrique (82) – Abubakari (82) – Baliso – Wiklöf – Igboananike (78) – Kahnberg (90)