GENREP MOT ILVES PÅ LÖRDAG

På lördag är det 24e april och 9 dagar senare är det måndagen den 3e maj och då är det äntligen dags för årets ligapremiär för IFK Mariehamn när Grönvitt gästar Esbo och Hagalunds Idrottspark för premiärmatch 2021 mot hemmalaget FC Honka. Men som sagt, före det är det lördag 24e april och genrepet skall klaras av, för motståndet står då Tammerforslaget Ilves. Matchen, som spelas helt utan publik, har avspark redan kl.12.00.

Ett Ilves som IFK redan hunnit möta en gång i år när man, precis som nu, också gästade Tammerfors och det för drygt en månad sedan. Den gången vann Grönvitt matchen med 2 – 1 efter att Emile Tendeng och Elias Mastokangas gjort Grönvitts mål och där Ilves, genom Leo Kyllönen, reducerade på straff i slutminuterna av matchen.

En närmare titt på årets upplaga av Ilves ger till handen att en ordentlig förändring av truppen har genomförts. Hela 12 spelare har lämnat från fjolåret varav två numera återfinns i IFK, nämligen Eero Tamminen och Emile Tendeng. Andra spelare vi kommer att få se i nya lag detta år är målvaktsveteranen Mika Helander samt Janne-Pekka Laine som numera återfinns i Haka, Diego Tomas och Iiro Järvinen, KuPS samt Jair och Janne Saksela, HJK. Till utlandet har man tappat Lauri Ala-Myllymäki (Venezia FC, Italien), Tiemoko Fofana (Sabah FK, Azerbajdzjan), Naatan Skyttä (Toulouse FC, Frankrike) samt Maksim Stjopin (FC Nordsjaelland, Danmark).

Nya i årets Ilves är Teemu Jäntti (FC Lahti), Kalle Katz (HJK), Rasmus Leislahti (FC Honka), Tuomas Ollila (KTP), Momodou Sarr (VPS) samt Vitori Gbe (Elfenbenskusten). Dessutom har man på transferfönstrets sista dag, som var i tisdags, kontrakterat den colombianska kantspelaren Hernan Luna samt kamerunske anfallaren Patrick Loa Loa. Noterbart i Ilves är också att fjolårets IFK spelare, Maximo Tolonen, skrev på för klubben men för dryga månaden sedan flyttade vidare till division1 klubben Gnistan.

Hur till vida tränaren Jarkko Wiss, som gör sin 6e säsong som tränare i Ilves, lyckats forma den 27 man starka truppen, som enligt Ilves budget betingar en lön om 650.000 € av den totala budgeten som är på 1 500 000 €, till ett samspelt lag får man en bra indikation på redan nu på lördag.

För IFK är det alltså sista möjligheten att finslipa matchdetaljerna inför den stundande ligapremiären. Rapporter från tränarstaben säger att alla spelare, förutom Aapo Mäenpää, som genomgick en lyckad operation i går, samt eventuellt Eero Tamminen som fick en känning på träningen i tisdags, är uttagningsbara till matchtruppen - inklusive Alan Henrique och Muhammed Abubakari alltså - men vem som åker med till Ilvesmatchen bestäms, som vanligt, först efter träningen på fredag förmiddag.

Matchen kommer att streamas men hur man har möjlighet att se den återkommer vi till under fredagen. Det går också att följa matchen på IFKs Twitterkonto.

Avspark på lördag redan kl.12.00 Alltså!

 

//Sune Eriksson