Gör som Einstein, lev i miraklet

Av alla oviktiga ting i världen är fotboll antagligen det allra viktigaste och på söndag är de första nittio minuterna viktigare än så.

En av de allra klokaste filurerna som trampat omkring på vår jord hette Albert Einstein (1879-1955) och fick Nobelpriset år 1921 för sina upptäckter kring den fotoelektriska effekten. Hur insatt Einstein var i fotboll vet jag inte men han bar på vår tids skarpaste och mest kreativa intellekt. Han citeras friskt och ofta och förmådde balansera på den slaka lina som tillvaron de facto är. Till exempel slog han fast att det i det stora hela finns bara två sätt att leva på:”Det ena är som om ingenting är mirakel. Det andra är som om allting är mirakel.”

Och med Einstein i våra tankar ska vi betrakta matchen mellan IFK Mariehamn och FC Honka. Det behövs absolut inga mirakel för att vinna matchen men det är på många vis ett mirakel att IFK Mariehamn spelar i landets högsta liga och det är viktigt att minnas.

FC Honka kommer till Mariehamn som trea i en mycket jämn ligatopp. Laget har från kaoset för några år sedan tagit sig samman och presterar både snabbt och effektivt spel. Honka har lyckats bygga en lagmaskin där bredden är stabil och stjärnorna bland andra 190 cm långe anfallaren Macoumba Kandji som med 13 mål ligger trea i skytteligan, mittfältaren Lucas Kaufmann som leder poängligan samt spetsen Borja Martín som tillsammans med Kandji finns i IS-toppen.

I den senaste matchen slog FC Honka TPS med hela 3-0 på hemmaplan. Fast det var inte det som blev snackisen efteråt. Esbopolisen hade bestämt sig för att markera närvaro och stoppa bråkiga bortafans. På plats fanns därför åtta poliser, tre bilar och tre hästar för att hantera fem (5) TPS-fans. Detta skapade en rätt yvig debatt på sociala medier efteråt och kan te sig lite överdrivet men understryker samtidigt hur viktig idrotten och fotbollen är i samhället. Fotbollen liknar inte bara livet, den ÄR livet och kräver samarbete, nyfikenhet, mod och övertygelsen att aldrig ge upp. Annars uppstår aldrig något mirakel.

Sedan år 2005 har Åland och Mariehamn haft ett lag i den allra högsta finländska fotbollsligan. IFK lyckades med miraklet att stiga hela vägen och har sedan dess utgjort en stolthet och ett samtalsämne över hela Finland. Det grönvita fotbollståget har rullat från norr till söder och från väst till öst. Vi har vunnit cupen och vi har vunnit ligan och vi har visat hela världen att störst inte alltid är bäst. Det är Åland för mig. Vi är en liten spelare i en stor värld och därför måste vi jobba tillsammans för att ha en chans att vara med i toppen.

Det bästa du kan ge en god vän är en bra passning och det finaste vi kan ge våra grönvita kämpar är vårt helhjärtade stöd. Det behövs alldeles särskilt mycket i tider som dessa då vårt stolta IFK kämpat i motvind och uppförsbacke och så vidare och nu återfinns i tabellens nedre regioner.

FC Honka kommer från Esbo som består av 280.000 invånare. IFK kommer från Mariehamn med 11.000. Förutsättningarna är på pappret väldigt olika men när lagen ställer sig på plan är det 0-0 och precis allt kan hända.

Av alla oviktiga ting i världen är fotboll antagligen det allra viktigaste och på söndag är de första nittio minuterna viktigare än så. Nu gäller det livet och för oss alla – på läktaren och i truppen, att se till att miraklet fortsätter. På det praktiska planet är kämparna Aleksei Kangaskolkka, Nicklas Maripuu och kaptenen Kristian Kojola avstängda. Detta är en del av spelet och livet. Alla är inte alltid på plats vilket skapar möjligheter för andra.

Avspark på Wiklöf Holding Arena på söndag kl. 19.00.

// Jörgen Pettersson