Grönvitt till Åbo för revansch

Det är fortsättningsvis spännande tider för en grönvit supporter. Fyra matcher återstår av årets liga och tabelläget är skört. IFK ligger tia på 27 poäng medan TPS finns på en elfteplats (kval) med 26 poäng och jumbon PS Kemi tolva med 18 poäng. Ingenting är alltså säkert men allting vilar i våra egna händer och det är viktigt i bistra tider.

IFK tar nattbåten mot Helsingfors i kväll för sydvästkustderby mot FC Inter i Åbo i morgon kl 17.00. Alla är i stort sett klara för match förutom Philip Mantilla som fortsättningsvis är avstängd efter det röda kortet i seger- och bragdmatchen mot SJK.

Inter är efter sin segermatch mot FC Lahti (2-0) i onsdags någorlunda säkra på sin plats i ligan även nästa år även om det satt långt inne.

Efter att Inter slog IFK Mariehamn på Wiklöf Holding Arena den 4 augusti spelade man sju raka matcher utan seger fram till i onsdags då Joona Järvistö satte 1-0 i 66:e minuten följd av Albion Ademi som i 85:e fastställde 2-0.

I veckan har mer hänt för Inter som storsatsar inför nästa säsong och har gjort klart med spanjoren José Riveiro som ny chefstränare. Riveiro är i dag nummer två i HJK och börjar jobba med Inter i mitten av november. Han kommer med två raka mästerskapstitlar i bagaget och bland mycket annat ett förflutet i Celta Vigos juniorakademi samt i Honka och PK-35 i Finland. Detta passar FC Inter:
– Spelets fart och de teknisktaktiska faktorerna växer hela tiden och vi vill utveckla vårt lag på framförallt dessa delområden, säger FC Inters tekniske chef Vesa Mäki till Yle Sport

Inters nuvarande tränare John Allen som tog över efter att Fabrizio Piccareta försvann under sommaren leder laget i säsongens fyra sista matcher.

Förutsättningarna inför lördagens match är skapliga sett med grönvita ögon. IFK har fått vila lite mer än FC Inter efter den senaste matchen men Veikkaus håller trots det Inter som favorit (oddsen är 2,15 – 2,45 – 3,00).

IFK har haft stora problem med FC Inter i år (2-3 hemma och 3-0 borta) och särskilt med Benjamin Källman som dock dragit till Skottland och därför saknas. Däremot finns Mika Mäkitalo med flera kvar.

För egen del menar jag att det inte finns på kartan att vi förlorar tre matcher samma säsong mot FC Inter. Därför föredrar jag att tänka tillbaka på den härliga dagen i Valkekoski då IFK tog sin första titel efter en heroisk insats mot just FC Inter. 

Detta är fotboll och då kan allt hända och nu ska alla tre poäng med hem till Åland!

/Jörgen Pettersson