GRÖNVITT FYRVERKERI I ESBO FIXADE PREMIÄRSEGERN!

GRÖNVITT FYRVERKERI I ESBO FIXADE PREMIÄRSEGERN!

Ett taggat och revanschsuget IFK reste till huvudstaden för andra måndagen i rad för säsongens andra match i årets Veikkausliga. För motståndet stod en av årets favoriter till att ta hem segerpokalen i höst, nämligen FC Honka. Ett Honka som ifjol slutade fyra i serien och som IFK, sedan gammalt, haft väldigt svårt för i synnerhet på bortaplan.

Matchen spelades på Hagalunds Idrottsparks gräsbeklädda plan och jag tror inte någon hade protesterat om vårsolen fått några dagar till på sig före det var dags för säsongens första match där. Men med den fotbollsunderhållning som hela Ålands Grönvita IFK bjöd på denna soliga aprilkväll nämner vi inte med ett ord till planens kvalité mera. Och detta trots att hemmalaget skickar in ett inlägg mot mål i matchens 10,e minut som studsar och far mellan torvor och tuvor före hemmalagets Borjas Martin dyker upp på bortre stolpen och skickar in både IFK försvarare och bollen i nätmaskorna och 1 – 0 till hemmalaget är ett faktum.

Före Honkas ledningsmål hade dock Gustaf Backaliden redan visat vem som kommer att vinna den här kampen när han skickar iväg en projektil som träffar båda stolparna men som inte orkar över hemmalagets mållinje, men ribban var satt.

IFK – som hade det mesta av spelet före Honkas ledningsmål – fortsätter med sin höga press på Honkaförsvaret som får allt svårare att freda sig. Mboma är framme och utmanar ett par gånger och i den 37,e minuten, i efterspelet till ett av ”Tottis” genombrottsförsök rivs Robin Sid ner i ett bra läge ca 20 meter från Honkas mål. Sid tar själv frisparken – en hårt slagen frispark i Honkamålvaktens Tim Murrays högra hörn som han inte klarar av att hålla och på returen kommer Rick Ketting stormandes och placerar in den välförtjänta kvitteringen och vi har 1 – 1 i halvlek.

Andra halvlek börjar som den första, med IFK övertag, men denna gång i ett betydligt högre tempo än vad hemmalaget klarade av. Hög press, löpvilliga IFK fötter och snabba kombinationer gjorde hemmalaget allt mer frustrerade och i den 55,e minuten – på en av IFK,s 12 hörnor idag – når Rick Ketting högst och 2 – 1 till Grönvitt är ett faktum!

5 minuter senare är det dags för nästa smällkaramell – Gustaf Backaliden knallar in mellan Honkamittfältet, väggspelar med Robin Sid och avlossar kanonen ner i Honkamålvaktens vänstra hörn – otagbart - och 3 – 1 leding för IFK är ett faktum!

Efter 3 – 1 målet kontrollerar IFK matchen totalt mot ett frustrerat hemmalag som till och med har svårt att komma över på IFK,s planhalva långa stunder. Med bättre skärpa i avsluten kunde segersiffrorna skrivits till både 4 eller 5 – 1 där också Honkas målvakt måste få ett omnämnande för en handfull fina parader.

Så här säger IFK,s – för dagen födelsedagsfirande – tränare Peter Lundberg om matchen: ” Stark insats, framförallt i andra halvlek. Vi var aggressiva, vann dueller, och höll i bollen bra. Nu laddar vi om för hemmapremiär!”

Och hemmapremiär är det inkommande lördag på Wiklöf Holding Arena när RoPS från Rovaniemi kommer på besök. Avspark kl. 17.00.

 

/// Sune Eriksson

 

   

 

IFK idag:

Oskari Forsman

 

Dylan Murnane

Rick Ketting

Robin Buwalda

Aapo Mäenpää

 

Gustaf Backaliden

Daniel Sjölund (71´ Riku Sjöroos)

Robert Crawford

 

Robin Sid

Aristote Mboma

Hampus Lönn (87´ Amos Ekhalie)

 

Avbytare:

Marc Nordqvist

Tarik Hamza

Lassi Järvenpää

Amos Ekhalie

Joel Karlström

Riku Sjöroos