Grönvitt ineffektivt = 0-0 mot Ilves

Grönvitts ineffektivitet
bakom två förlorade poäng

IFK MARIEHAMN – ILVES  0-0

IFK Mariehamn gjorde allt rätt. Förutom på en punkt. Målen. Grönvitt var ineffektiva på sina tio klara målchanser medan Ilves-målvakten Mika Hilander var rena rama väggen både med tur och skicklighet.

Det märktes direkt från start att IFK:s Petteri Forsell var tillbaka på plan. Allt kretsade kring den lille bolltrollaren. Han sköt inte mindre än sju (!) skott under första halvlek, varav ett par kunde ha resulterat i mål men målvakten Mika Hilander lyckades stå i vägen. Forsell, som varit skadad sedan premiären mot Jaro, tog även hand om de offensiva frisparkarna, hörnorna och de långa inkasten. Han hann till och med dra på sig en varning i första.

Gästande bottenlaget Ilves hade några ströanfall men IFK-försvaret spelade stabilt och tryggt. För Tammerforslaget handlade första 45 minuter mest om att försvara sitt eget mål.
Förutom Forsells bombardering hade Jani Lyyski en hörnnick som räddades på mållinjen och Brian Span hade ett stenhårt skott rakt på målvakten. Frågan är ändå om inte Dever Orgill hade den bästa chansen på en målvaktsretur men han fick ingen ordentlig träff på bollen och 0-0 efter första halvlek.

Fem minuter in på andra halvlek fick IFK Mariehamn chansen att ta ledningen. Forsell kapades inne i straffområdet. Han tog själv hand om straffen. Men han sköt den rakt i händerna på målvakten Hilander.
Tre minuter senare var Span helt solo, sköt från nära håll men Hilander gjorde en reflexräddning.
Efter 60 minuter fick Ilves ett jätteläge att chocka hemmalaget men Otso Virtanen bjöd på en enhandsräddning, som Ilves-anfallaren Mika Lahtinen satte i tom bur, men målet dömdes bort för offside.

Hemmalaget trummade på och radade upp chanser men fick inte till avsluten. Det var mer eller mindre spel mot ett mål. Orgill borde ha gjort ett mål på sina chanser i andra halvlek.

"Vi gjorde en hel del rätt, skapade lägen men vi lyckades inte göra mål. Sånt är livet ibland", suckar IFK-tränaren Pekka Lyyski efter matchen.

Gästernas tränare Keith Armstrong var desto gladare:
"Alla vet att det är svårt att ta poäng på Åland. Spelmässigt var det ingen höjdare från vår sida, men killarna spelade tajt försvarsspel och det räckte till en pinne mot ett av ligans bästa lag.

IFK-kaptenen Jani Lyyski drog på sig en varning och missar bortamatchen mot FC Inter i Åbo måndagen den 13 juli, dit det arrangeras en supporterresa.

Nästa hemmamatch spelas söndagen den 19 juli kl 18.30 då Jaro från Jakobstad kommer till Mariehamn.

IFK-Ilves 0-0

IFK (4-2-3-1): Virtanen; Mantilla, Kojola, Lyyski (v), Mäkinen; Dafaa (62. Ekhalie) ,Tammilehto; Span, Forsell (v), Sid (62. Ibrahim ); Orgill (88. Da Cruz).

Ilves (4-4-2): Hilander; Hynynen, Miettunen, Nieminen, Ojanperä (v); Hjelm, Kujala, Korte, Ala-Myllymäki (63. Juuti); Petrescu (90. Emenike), Lahtinen (75. Aho).

IS-stjärnor:
3. Mika Hilander, Ilves
2. Petteri Forsell, IFK
1. Otso Virtanen, IFK

Publik: 1503.

Krille Mattsson