Grönvitt mot grönt!

KPV eller Kokkolan Pallo-Veikot ("Karlebys bollpojkar") steg i fjol till FM-ligan från division 1. Det anrika österbottniska laget grundades 1930 och stod länge i skuggan av stadens andra lag GBK. Under 60- och 70-talen kom detta dock att ändras. KPV blev finländska mästare 1969, silvermedaljörer 1973 samt bronsmedaljörer såväl 1971 som 1975. Därtill har laget nått cupfinalen vid två tillfällen. I den tvåspråkiga staden var KPV tidigare de finskspråkigas lag, medan GBK var laget för de svenskspråkiga. Gränserna är inte längre lika rigida och man delar på hemmaplan, Karleby centralplan.

Utmanande start på säsongen

KPV:s första säsong i högsta ligan inleddes utmanande. Av de fjorton första matcherna har man förlorat åtta, vunnit två och spelat fyra oavgjort. Efter förlusten 3–1 den 26 maj mot HJK dök inte tränaren Jarmo Korhonen upp på presskonferensen, utan assisterande tränaren Niko Kalliokoski fick hoppa in. Ett tränarbyte var ett faktum. Kalliokoski fick en bra start som chefstränare. Efter de nio första vinstfria seriematcherna ströks nollan i bortamatchen mot FC Honka.

Hemmalaget FC Honka hade chansen att gå upp i serieledning, men tog den inte.  KPV vann 0-1. Oddset på KPV-seger var skyhöga 10,0!

– Jag kräver vassare försvarsspel och att vi undviker misstag som leder till alltför billiga baklängesmål. Vidare efterlyser jag modigare anfallsspel, sade Kalliokoski efter matchen i lokalblaskan ÖT.

Den bästa matchen anfallsmässigt gjordes mot Ilves borta, där Ilves själva medgav att de hade tur som vann 4-2.

Spelartruppen

Trots att KPV är färsk seriestigare, finns det erfarenhet i truppen. Kapten Ville Koskimaa är mest erfaren med sina 290 ligamatcher. Stadens egen son, f.d. landslagsspelaren Sebastian Mannström, har spelat över 200 ligamatcher och återvände i fjol från Stuttgarter Kickers. Mannström är en viktig kugge som kan spela på de flesta platser uppe i topp. I matchen borta mot RoPS skadade han sig och lär vara borta en längre tid. Över 100 ligamatcher i ryggsäcken har tysken Hendrik Helmke, Simo Roiha och Patrick Poutiainen. Den för ålänningarna bekante Helmke har gjort 4 mål hittills och är livsviktig som offensiv mittfältare.

En annan spelare att hålla utkik på är Harri Heiermann, egen produkt från Karleby. Heiermann har spelat på flera positioner, men verkar nu ha hittat sin plats i mitten. Heiermann är en lång spelare (193 cm) som själv anser att han bäst passar i mitten där han kan bryta passningar och ta huvudbollar. 

Patrick Byskata, även bekant från sin tid på Åland, var en av KPV:s ledande spelare när man säkrade avancemang till FM-ligan i höstas. Sedan kom parterna inte överens om ett nytt kontrakt – inte förrän nyligen.

– Det känns bra att vara tillbaka. Det har varit tungt att följa med från sidan. Nu ska vi kämpa för förnyat seriekontrakt, sade Byskata i ett pressmeddelande. Enligt tränaren Kalliokoski behövs Byskata för hans ledaregenskaper och förmåga att styra spelet. Mot Ilves gjorde han en bra insats i trebackslinjen bredvid Josimov och Koskimaa. Borta mot RoPS var lagets försvarsspel däremot aningen svagt.

Vi önskar KPV hjärtligt välkomna till WHA.  Avspark på söndag kl 18.30. Må bästa gröna lag vinna.

Johanna Boijer-Svahnström, hemma från fotbollsstaden Karleby