Grönvitt på ny segerjakt

Helsingfors IFK - IFK Mariehamn, Telia 5G-Arena, 8 maj kl 18.30. Matchen kan ses på Ruutu.

Hemmalaget Helsingfors IFK har en tuff uppgift framför sig på onsdag då ett hungrigt IFK Mariehamn anländer till Telia 5G-Arena, samma plats där IFK pressade HJK till det yttersta i årets första ligadrabbning men föll med 2-1. HIFK har på sina fem matcher vunnit bara en (mot FC Honka) och ligger nästsist i tabellen, senaste matchen slutade med förlust borta mot RoPS som vann med 1-0. Säsongen är dock ung och ligan något haltande men siffror är siffror och har man bara fyra poäng på fem matcher är självförtroendet inte på topp. Fast det ska också sägas, HIFK har några imponerande framträdanden i ryggsäcken med starka insatser mot HJK och Honka där laget överraskade och tog fyra poäng. I matchen mot Honka gjorde för övrigt även mariehamnssonen Joel Mattsson ett snyggt frisparksmål. Till Ålandstidningen säger Mattsson att han ser fram mot IFK-mötet på onsdag:

– Med gott stöd av supportrarna blir det nog en bra match. Vi är starka hemma men IFK Mariehamn har öppnat säsongen bra trots en tung förlust senast, det blir spännande, säger Mattsson.

När lagen möttes i Eckeröhallen i Finska cupen i mars blev det en säker hemmaseger med 3-0 efter mål av Aristote ”Totti” Mboma, Robin Sid och Simon Silverholt.

Vårt eget Grönvitt åker till Helsingfors i kväll med både medvind och nerförsbacke efter en stark säsongsinledning. På fem matcher har 100-årsfirande IFK Mariehamn gjort flest mål av alla i ligan – tretton stycken – och har fått ihop nio poäng. KuPS har i och för sig gjort lika många men på sju matcher.

Hela Ålands Lag har också visat prov på gladfotboll och stort mod och är faktiskt bara en seger från att leda ligan. IFK har också hyllats lite varstans i fotbolls-Finland som fått upp ögonen för det lagbygge som pågår i Mariehamn. Försvaret är starkt och snabbt, mittfältet stabilt och spelsäkert och anfallet respektlöst och hårt. På spelarsidan är alla spelklara förutom Gustaf Backaliden som är på rehab efter en olycklig landning i hemmapremiären mot RoPS. I den matchen fick även Robert Crawford syna röda kortet men är spelklar inför HIFK-matchen.

– Vi har tränat bra i veckan med i stort sett full trupp på benen, säger tränaren Peter Lundberg och tillägger till Ålandstidningen om motståndarna:

– De har en bra formkurva och pressar aktivt. De går upp med mycket folk och stressar motståndarna, det ska vi tänka på. Men vi gör inga stora förändringar, det kan bli fråga om små taktiska drag men vi vill se ut som vi har gjort hittills.

I HIFK finns gott om namnstarka spelare att se upp för; till exempel Joel Mattsson och ligalegendaren Njazi Kuqi, 35, som anslöt till HIFK i slutet av fjolåret efter att senast ha spelat för Atletico Kolkata i Indiska Superligan. Där gjorde han sex matcher och ett mål. Kuqi har även många års erfarenhet av klubbar utomlands och har spelat för bl.a. klubbar som Panioniosa, Blackpool och Birmingham City. I Veikkausliiga har Kuqi tidigare spelat för FC Inter, PK-35 Vanda, TPS och FC Lahti. Totalt har han gjort 79 Veikkausliigamatcher och stått för 36 mål och 13 assist. Kuqi har även 12 st framträdande i A-landslaget och gjort 6 mål för ”Huuhkajat”, berättar HIFK på sin hemsida. Dessutom finns 17-årige Kevin Larsson och inlånade offensive norrmannen Jakob Dunsby, 19, att hålla ett extra öga på.

/Jörgen Pettersson