GRÖNVITT PÅ SEGERJAKT TILL KUOPIO

GRÖNVITT PÅ SEGERJAKT TILL KUOPIO 

På söndag är det dags för säsongens 7e bortamatch när Grönvitt ställer in siktet på Savon Sanomat Arenan i Savolaxarnas ”huvudstad” Kuopio och mötet mot Kuopion Palloseura (KuPS). För IFKs del innebär det avresa från Mariehamn med dagsfärjan mot Åbo på lördagen, buss upp till Jyväskylä för övernattning och vidare färd till Kuopio på matchdagen. Efter matchen blir det nattbuss till Åbo, förhoppningsvis någon timmes sömn på hotellet och på det dagsfärjan tillbaks till Mariehamn – en resa på 48 timmar alltså!

Grönvitt kommer till spel med två raka vinster i bagaget (RoPS borta 2 – 1 och en komfortabel 3- 0 seger senast hemma mot KPV) och reser till Kuopio med ett stort självförtroende i truppen. Man är också inne i en period med en match i veckan vilket innebär bra återhämtning och bra möjligheter att utnyttja träningarna på bästa sätt.

Om IFK har en ansträngande resa till denna match är det ingenting mot vad hemmalaget KuPS har! Man är inne i en hektisk period, som förutom ligaspel också innehåller kvalspel till UEFA Europa League. En kvalplats som laget spelade till sig genom att sluta 3a i fjolårets liga, en slutplacering som man för övrigt säkrade genom att besegra just IFK i Mariehamn i den sista omgången i fjolårets serie. Ikväll, torsdag – efter detta har publicerats alltså – skall man försöka försvara ett 2 - 0 överläge från hemmamatchen i Europa League kvalet mot FC Vitebsk på bortaplan. Vitebsk ligger i Vitryssland ca 350 km öster om huvudstaden Minsk.

KuPS har en av ligans största trupper och hittills har man använt sig av 22 spelare i årets ligaspel. Den vi känner bäst är såklart målvakten Otso Virtanen som spelade 65 ligamatcher för IFK mellan 2013 och 2015. Andra framträdande spelare är notoriske målskytten (8 mål i årets liga) Lucas Rangel, mittfältsgeneralerna Ville Saxman med 257 ligamatcher på sitt CV, Reuben Ayarna och alltid målfarlige Petteri Pennanen, Estniske landslagsmannen Ats Purje, reslige mittbacken Babacar Diallo som även gjort 3 mål i årets ligaspel samt utmärkte ytterbacken Luis Carlos Murillo, som för övrigt öppnande målskyttet för KuPS mot Vitebsk i EL kvalmatchen senast. Någon vi däremot inte kommer att få se på söndag är alltid målfarlige anfallaren Rasmus Karjalainen som valde att fortsätta sin karriär i Nederländska Fortuna Sittard när transferfönstret öppnande för några dagar sedan.     

Hur går det då?

IFK kommer alltså till spel med en veckas spelledighet medan KuPS har spelat match för två och ett halvt dygn sedan och med en säkerligen mycket ansträngande resa bakom sig. Dessutom har inte IFK förlorat en bortamatch sen premiären mot HJK (3 – 2 – 1) medan KuPS ”blandat och gett” med förluster hemma mot både Honka och SJK (3 – 2 – 2).

Jag tror att snabba och lätta IFK fötter kommer att ”leka hem det här” och att Grönvitt åker hem från Kuopio med en 3 – 1 seger i bagaget! Och av någon underlig anledning har jag på känn att när hemmalaget tröstmålar kommer domaren att hamna i focus….

 

Avspark är det på söndag kl. 17.00 och matchen kan ses på Ruutu +

 

//Sune Eriksson