Grönvitt redo för FC Honka

Inkommande lördag kl 14.00 i Esport-Arena i Esbo är det dags för den fjärde matchen i Finska cupen. Det står mycket på spel. Av gruppens sex lag går fyra vidare till slutspelet och just nu ligger IFK fyra medan Honka är tvåa efter ledande Lahti. Tabelläget just nu finns på den här länken. Matchen kan ses på Ruutu.

Honka från Esbo har på sina tre matcher tagit två segrar, så sent som i tisdags slog de HJK med 3-2 efter en osannolik vändning. HJK som hade hemmaplan ledde med 2-0 fram till den 78:e minuten då Honka satte igång målskyttet och på elva minuter gjorde tre mål av i tur och ordning Borja Martín, Juha Hakola och Robert Ivanov. Honkas andra seger kom mot HIFK som man slog med 2-1. Mot FC Lahti som leder gruppen föll Honka med 1-0.

För IFK:s vidkommande inleddes cupspelet med förlust 1-2 mot FC Inter, följt av en stark insats mot HJK, matchen slutade 2-2 och en skön seger med 1-0 mot FC Lahti på hemmaplan för två veckor sedan.

Vi har alltså att göra med två lag i medvind, trots att säsongen är tidig. De 402 personer som såg IFK slå Lahti lämnade Eckeröhallen med god smak och starkt hopp. IFK gjorde i stort sett allt rätt vilket gav eko i omklädningsrummet när vardagen återvände.

– Det var en härlig match, särskilt i första halvlek. Vi spelade bra och skapade många chanser. Kanske borde vi ha vunnit med några fler mål…, funderade Dylan Murnane i det här Youtubeklippet som visar läget i laget.

Nye centrale mittfältaren Robbie Crawford som bjöd på läckra finter och säkra pass var även han nöjd:

– Vi stod för bra prestationer och tillät inte heller dem åstadkomma särskilt mycket. Det ser bra ut, sade han med omisskännlig skotsk accent och avslöjade också att han var på väg till Stockholm på några dagar tillsammans med flickvännen.

Holländske järnbacken Rick Ketting, aka ”Kätting”, hyllade allt med Åland så här långt, han är också ny för säsongen:

– Det är bra och roliga killar i laget och alla i Mariehamn har varit väldigt trevliga!

Robin Sid som satte segermålet mot Lahti i den 76:e minuten på straff är förhopppningsfull inför Honka-matchen:

– Honka är ett bra lag, skickligt och gillar att spela fotboll. Det blir en tuff match. Hoppas vi kan bygga vidare på spelet från Lahtimatchen.

Och målvakten Oskari Forsman hade en rätt lugn dag på jobbet mot Lahti men är beredd på mer:

– Vi var det bättre laget mot Lahti, nu ska vi försöka hålla humöret och vinnarviljan uppe!

Slutligen tränaren Peter Lundbergs egna ord efter Lahti och före Honka:

– Det känns som vi kan vara försiktigt positiva efter detta. Vi har ett lag som består av många spelare som är både unga och hungriga. Två första matcherna var okej men en poäng var i minsta laget, vi hade nog förtjänat mer, tycker jag. Vi gjorde en bra match mot Lahti med välförtjänta tre poäng. Det är ändå tidigt på säsongen och vi ska jobba hårt för att bli ännu bättre.

/Jörgen Pettersson

IFK Mariehamn efter segermatchen mot FC Lahti.