Grönvitt tackar Daja och Lundis

Grönvitt tackar Daja och Lundis

Efter denna säsong så väljer de två framgångsrika IFK-profilerna Daniel Sjölund och Peter Lundberg att tacka för sig i Grönvitt. IFK Mariehamn vill ju förstås uppmärksamma detta med att rikta sitt största och ödmjukaste tack till dessa två för deras fantastiska prestationer för klubben.

Båda två har gemensamt att de som födda i början av 80-talet kom fram som ungdomsspelare i IFK i slutet av 90-talet och fick chansen i A-laget runt millenniumskiftet.

Daniel ”Daja” Sjölund var den som först slog igenom och lämnade IFK Mariehamn redan 1999 för spel i Sverige, följt av spel i England och sedan en lång och makalöst framgångsrik karriär i allsvenskan och flerfaldig svensk mästare på meritlistan. Daja slöt cirkeln när han – som utlovat – återvände till Grönvitt inför årets säsong och fick spela med IFK i Veikkausliiga på Wiklöf Holding Arena. När Daja lämnade IFK för 20 år sedan var förhållandena annorlunda än hur de såg ut vid hans återkomst. IFK spelade då i division 2 och Idrottsparken hade ingen ombyggd och moderniserad läktare. Idag har IFK utvecklats till en stabil ligaklubb och snart sätts spaden i marken för ombyggnad av Wiklöf Holding Arena till en modern konstgräsplan. Daja är den åländska spelare med den i särklass mest meriterade karriären inkluderande ett stort antal ungdoms- och A-landskamper och flera svenska mästerskapstitlar. IFK vill tacka Daja och önska honom stort lycka till i framtiden.

Peter ”Lundis” Lundberg var som spelare med om att föra upp klubben från division 2 till ligan och var ett av IFK:s anfallsvapen under denna tidsperiod. Efter att fått prova på ligaspel med Grönvitt valde Lundis sedan lärarstudier och spel på lägre nivå i Sverige. Efter något år som lärare på den svenska sidan så lyckas IFK locka ”hem” Lundis till IFK som assisterande tränare till Pekka Lyyski inför säsongen 2012. Som assisterande tränare var Lundis med att vinna den historiska cupfinalen 2015. Inför säsongen 2016 blev Lundis huvudtränare och inledde sin första säsong med att bli finsk mästare. Därefter har Lundis lotsat laget i t.ex. Champions League-kval och här senast tagit laget till cup-final på hemmaplan 2019 och nu till europa-playoff spel i Veikkausliiga. Under Lundis ledning har IFK Mariehamn utvecklat sitt tränar- och ledarskap till finsk toppklassnivå. Något som uppmärksammades och bekräftades genom att Lundis nyligen utsågs till förbundskapten för U-19 landslaget. Trots sin ringa ålder är Lundis IFK:s mest framgångsrika huvudtränare. IFK vill tacka Lundis  och önska honom stort lycka till i framtiden och vi hoppas på ett bra samarbete i hans nya roll som förbundskapten för U-19 landslaget.

Vi hoppas på stor publik som kommer till Wiklöf Holding Arena och avtackar Daja och Lundis till onsdagens viktiga playoff-match kl. 18.30