GRÖNVITT UTE UR LIGACUPEN

Förutsättningarna var glasklara. Seger och Grönvitt vinner gruppen och går vidare till kvartsfinal. Vid oavgjort är man också vidare. Vid förlust har man spelat färdigt i årets upplaga av Ligacupen.

Grönvitt inleder matchen övertygande med hög press, i första hand kännetecknande av Dé som för dagen hade mycket spring i benen, understödd av Latonen, Wiklöf, Tamminen och Sjöroos. Man vinner också andrabollarna, där Ngamba behärskat ”städar bort” de bollar som slinker igenom hemmalagets press. Bortalaget har förtvivlat svårt att få till något organiserat spel, i alla fall på offensiv planhalva. De få möjligheter man har kan, för dagen en nykomponerad fyrbackslinje med Coubronne, Lahti, Mkhwanazi och Sumusalo, relativt enkelt avstyra med Fillion som en sista säkerhet bakom dem.

Första akten slutar med en 1-0 ledning för hemmalaget efter det att en HIFK försvarare ”sparkat hål i luften”, eller rättare sagt, sparkat Dé i magen när han kommer stormande mot motståndarmålet. Dagens domare, Peiman Simani, har inget annat val än att blåsa för straff som ”upphovsmakaren” Dé säkert placerar in till väster om HIFK målvakten. IFK har ett par bra möjligheter till, bland annat när Tamminens inlägg från vänster når Latonen framför mål men bortalagets målvakt, Martti Puolakainen, gör en riktigt bra räddning.

Andra halvlek inleds med helt ombytta roller. Grönvitt faller tillbaks en aning och bortalaget får utrymme att bygga upp sitt spel. Det ger ett par bra möjligheter till kvittering där den första kommer i minut 53´ där stolpen rättar hemmalaget efter slarv i försvaret. Andra kommer efter 56´ minuter med Fillion kan avstyra efter en hörna som skapar viss kalabalik i Grönvitts straffområde. Och så, i den 58´ minuten är det kvitterat, 1 – 1, efter det att Aatu Kujanpää placerat in bollen från 16-meterslinjen i Grönvitt-keepers nedre högra hörn.

Efter kvitteringen tar Grönvitt sig i kragen och flyttar upp spelet och genast har man en dubbelchans som testspelande målvakten Almeida Da Silva Ramilson gör en riktigt, riktigt bra dubbelräddning på. Istället för flera IFK mål kommer istället matchen att avgöras i den 83´ minuten när domare Simani för andra gången i matchen blåser för straff. Denna gång är det bortalaget tur efter det att en hemmaspelare oturligt fått bollen på handen. Felipe Saez är säkerheten själv och vi har 1 – 2 på resultattavlan. Efter ledningsmålet trycker Grönvitt på men HIFK försvarar sig väl och matchen slutar med seger för gästerna.

I Grönvitt debuterade brasilianske anfallaren, Felipe, när han byttes in med 27´ minuter kvar att spela och visade att han är både skottglad och snabb i fötterna, vilket bådar gott inför framtiden.

Resultatet innebär att HJK vinner gruppen före HIFK och att IFK är utslagna. FC Inter har ännu en teoretisk möjlighet att gå vidare, beroende på resultaten i de andra grupperna.

Matchen, som spelades i Eckeröhallen sågs av 205 åskådare. 

 

.

 

//Sune Eriksson

 

IFK Mariehamn

Startuppställning:

#1 Fillion Yann-Alexandre

 

#13 Coubronne Jean-Christophe

#2 Lahti Timi

#5 Mkhwanazi Johan – 71´ (#3 Mensah Baba)

#23 Sumusalo Mikko – 82´ (#28 Nissinen Jiri)

 

#27 Wiklöf Oscar – 71` (#16 Baliso Yanga)

#8 Ngamba Thadee

#14 Latonen Joakim

 

#7 Sjöroos Riku – 77´ (#11 Hambo Vahid)

#9 Carvalho da Silva Cledson

#20 Tamminen Eero – 63´ (#10 Felipe Queiroz Dos Santos)

 

Avbytare:

#3 Mensah Baba

#11 Hambo Vahid

#15 Kahnberg Melvin

#16 Baliso Yanga

#28 Nissinen Jiri

#81 Henriksson Elmo

#22 Fonsell Michael

#10 Felipe Queiroz Dos Santos

Debut för Felipe i IFK