Grönvitt vinner en thriller på Wiklöf Holding Arena.

Första steget på vägen mot europaspel spelas ikväll när Grönvitt tar emot Helsingfors IFK i en direkt avgörande match om vem som går vidare till nästa omgång. För den som förlorar tar säsongen slut.

Det myckna regnandet har gjort Wiklöf Holding Arenas gräsplan väldigt regnsjuk. Vaktmästarna har jobbat intensivt för att få den i spelbart skick. En stor eloge till dem. Trots det kan vi räkna med att det blir mer kamp än skönspel då underlaget inte är det bästa.

I femte minuten träffar Keaton Isaksson stolpen! Totti Mboma vinner bollen på mitten fram till Amos Ekhalie som i sin tur rullar den till Keaton som avslutar från snäv vinkel. Minuten efter oroar de grönvita återigen HIFKs försvar.

Grönvitt är det mer spelförande laget det första tjugo minuterna och har förutom stolpträffen skapat en del halvchanser.

I den 31: minuten kommer HIFKs första stora chans i matchen då tidigare Mariehamnsspelaren Joel Mattsson kommer till avslut från vänster men skottet går högt över.

Minuten senare kommer Joel till avslut på nytt, men även denna gång går skottet över. Helsingfors IFK har kommit mer in i matchen.

Halvtid 0-0, rätt jämn första halvlek med rätt mycket långbollar från båda lagen. Det hala underlaget gör det svårt att få till riktigt bra passningsspel. 

Andra halvleken inleds med en hygglig chans då Keaton Isaksson kommer till avslut. 

I 73:e minuten tar Keaton ner en hög boll och spelar bollen på ytan till Totti som i full fart avslutar men tyvärr går skottet utanför stolpen.

Strax därefter har Amos Ekhalie ett gyllene läge att göra matchens första mål då han på bakre stolpen får bollen i volleyläge, tyvärr får Amos ingen träff på bollen.

I den 78:e minuten gör Mariehamn sitt första byte då Daniel Sjölund kommer in istället för Keaton Isaksson.

I 83:e spelar nyss inbytte Daja bollen snett inåt från vänster och en framstörtande Totti är bara centimetrar från att kunna stöta in bollen i mål.

På övertid är Joel Mattsson så nära att avgöra matchen, men hans avslut går via Oskari Forsmans vänstra stolpe ut till inspark. Det är det sista som händer under ordinarie tid. 

Nu väntar 2x15 minuter förlängning.

Hemmalaget har haft det mesta och det bästa av spelet i andra halvleken.

Första förlängningskvarten förblir mållös, spelet var jämnt och chanserna få.

Även andra förlängningskvarten är mållös och matchen kommer att avgöras på straffar.

Straffsparkarna blev en thriller där Grönvitt gick segrande ur striden och får möta HJK i Helsingfors söndagen den 27 september. Amos slog in den avgörande straffen till 4-2 och fick tillsammans med Oskari i mål bli matchhjälte.

Straffarna:

IFK      Lassi Järvenpää         mål

HIFK    Jani Bäckman             mål

IFK      Gustaf Backaliden      miss

HIFK    Luis Henrique              mål

IFK      Rick Ketting                 mål

HIFK    Riku Selander             miss

IFK      Daja Sjölund                mål

HIFK    Sakari Tukiainen         miss

IFK      Amos Ekhalie              mål

// Robert Söderdahl