Gruppfinal mot FC Inter

Inför kvällens hemmamatch i Finlands Cup i Eckeröhallen är förutsättningarna enkla. Vinner IFK Mariehamn väntar en kvartsfinal i den cup som IFK vann år 2015. Blir det oavgjort eller förlust är det FC Inter som tar hand om kvarten medan IFK tvingas gå in i åttondelsfinalen.

– Det är en ganska viktig match. Självklart vill vi undvika en extra playoff-match som måste spelas direkt efter lägret, säger lagkaptenen Jani Lyyski till Ålandstidningen.

Med lägret avser Lyyski Malaga dit laget drar efter matchen. Där väntar förutom fullspäckade dagar även en träningsmatch mot norska Vålerenga som slutade tia i den norska högsta ligan i fjol. Dessvärre ser det dåligt ut för Jani Lyyskis eget deltagande i kvällens match:

– Jag har varit sjuk en dryg vecka och det känns inte helt okej än.

FC Inter spelar även i år i Veikkausliiga som börjar om fem veckor, med viss nöd efter kvalspel mot TPS senaste höst. Trots det tar tränaren Peter Lundberg motståndet på allra största allvar:

– Jag har respekt för FC Inter, ett ligalag som alltid har en hög högstanivå, säger IFK-tränaren Peter Lundberg till Nya Åland.

IFK har en lång rad högdramatiska matcher i sin historia med FC Inter. Vem minns inte cupguldet år 2015 i Valkeakoski? Eller den klassiska Åboresan år 2012? Fast då är då och nu är nu och kvällens match något helt annat. Förutom Jani Lyyski saknas även Philip Sparrdal Mantilla i 18-mannatruppen. Övriga är i stort sett fit for fight med till exempel nyförvärvet Aapo Mäenpää som i veckan togs ut till U19-landslaget som leds av tidigare IFK-tränaren Stephen Ward.

FC Inter storsatsar inför årets ligaspel och vill inte bli inblandade i några nya kvalstrider. Förutom gamla bekantingar hittar vi även några nyförvärv som Peter Lundberg beskriver som ”intressanta”:

– Senast i går undertecknade man ett avtal med en ny back (Alan Henrique, reds anm) och sedan tidigare har man värvat anfallaren Timo Furuholm och mittfältaren Julien Faubert, säger Peter Lundberg till Nya Åland.

Till dessa kan läggas Njazi Kuqi som sällan lämnar en match utan att ha gjort mål och Benjamin Källman som håller motståndare vakna om nätterna.

Tack vare bättre målskillnad är det viss fördel FC Inter som klarar sig med oavgjort. Lundberg tror ändå inte det blir någon tillbakadragen matchbild:

– Eventuellt backar FC Inter hem lite på slutet om det fortfarande är oavgjort men jag är säker på att när matchen börjar är det två lag som båda går för tre poäng, lovar Peter Lundberg i Nya Åland.

Matchen börjar 19.00 i Eckeröhallen.

Statistiken mellan IFK Mariehamn och FC Inter ser ut så här inför kvällens match, från IFK:s perspektiv:

• 31 matcher, 11 vinster, 10 oavgjorda och 9 förluster, målskillnad: 35-30.

Statistiken för hemmamatcherna mot FC Inter ser ut enligt följande:

• 14 matcher, 6 vinster, 4 oavgjorda och 4 förluster, målskillnad 18-13.

/Jörgen Pettersson