HAKA VINNER RÄTTVIST

Äntligen var det dags för tävlingssäsongen att dra igång och för motståndet stod FC Haka. Det blev tyvärr ingen glädjetillställning sett ur IFKs perspektiv då FC Haka tog en komfortabel 3-0 seger efter att samtliga mål tillkommit i den första halvleken. IFK spelade upp sig till andra halvleken men hotade egentligen aldrig Haka som inkasserade samtliga poäng i första matchen i Finlands Cup.

IFK ställde upp med nästa samma startelva som förra träningsmatchen mot Ekenäs IF. En ändring var att Yanga Baliso började på bänken och Mohamed Tehe Olawale tog plats i anfallet tillsammans med Joel Mattsson.

Matchen inleddes med stor förväntan från båda lagen och innan den första kvarten var spelad hade Haka haft två halvfarliga skott som gick tätt utanför Forsmans stolpar. IFK hade ett fint samarbete mellan Joel Mattsson och Eero Tamminen då Mattsson nickade ned bollen till Tamminen som laddade släggan men Haka-försvaret hann emellan.

I den 15:e minuten var det lite slarvigt på mittfältet från IFKs sida och Haka kunde därmed ställa om med hög fart. Chidi slog ett fint avvägt inlägg till Hilska som kunde placera in ledningsmålet bakom en chanslös Oskari Forsman. Efter målet bytte lagen bollinnehav och när cirka halvtimmen var spelad hade IFK ett bra momentum med en frispark i bra läge, en dubbelhörna och lite tumult i straffområdet. Just där och då kändes det som att IFK var på hugget och var nära en kvittering. Tyvärr ville det sig inte och bara kort därefter, närmare bestämt i den 32:a minuten kunde Hussein Mohamed gör sitt första tävlingsmål i Haka-tröjan då han fångade upp en boll och relativt ostört kunde raka in 2-0 till Haka.

Nu gällde det för IFK att bryta den negativa trenden och ta sig in i matchen igen. Tyvärr tvingades IFK till sitt första byte redan när knappt 40 minuter var spelade då Joel Mattsson utgick och Vahid Hambo kom in.

Innan halvtid kom dessvärre en riktig kalldusch då FC Haka utökade sin ledning till 3-0 genom tränarsonen Maximus Tainio. Det var inte vad IFK behövde precis innan halvtidsvilan.

IFK gjorde två byten och gick över till en trebackslinje till andra halvleken för att flytta upp manskapet och skapa fler målchanser.  In kom Angelis Angeli och Frankline Okoye, ut gick Calle Svensson samt Elias Mastokangas.

Trots att andra halvlek såg bättre ut spelmässigt hade IFK svårt att skapa de riktigt heta målchanserna. De bästa chanserna var när trion Angelis, Buwalda och Okoye gick upp och hotade på hörnor- varav en av hörnorna sånär nickades in av kapten Buwalda. Emile Tendeng och Riku Sjöroos hade även ett varsitt bra skott mot Mika Hilander i Haka målet, men inte heller Riku eller Emile lyckades överlista Hilander denna kväll.

Niilo Mäenpää var väldigt besviken efter matchen och enligt Niilo var det framförallt första halvleken som inte alls var bra. Niilo tyckte att IFK inte lyckades skapa farliga målchanser och tappade bollen alltför enkelt i många lägen.

Det är bara att ta nya tag och komma tillbaka bättre och starkare till nästa match. På tal om nästa match så är den redan inkommande fredag 12.2 kl. 14:00 och då är det FC Inter som står för motståndet i Åbo. Matchen kan i vanlig ordning ses på Ruutu och följas på Twitter.

/Lasse Danielsson

 

Målskyttar:  15’ 1-0 Antto Hilska, 32’ 2-0 Hussein Mohamed, 44’ 3-0 Maximus Tainio

Varningar IFK: 30’ Emile Tendeng, 58’ Vahid Hambo,  89’ Yanga Baliso

Varningar FC Haka: Maximus Tainio, Niklas Friberg

Domare: Petri Viljanen

Laget:

Oskari Forsman

Aapo Mäenpää (60’ Riku Sjöroos), Robin Buwalda “K”, Calle Svensson (46’ Angelis Angeli), Mikko Sumusalo

Elias Mastokangas (46’ Frankline Okoye), Niilo Mäenpää, Emile Tendeng (77’ Yanga Baliso), Eero Tamminen

Joel Mattson (39’ Vahid Hambo), Tehe Olawale