Håll i hatten FC Lahti!

Inför FC Lahti - IFK Mariehamn, söndag 18.30

Bortamatch mot FC Lahti alltså. Då måste man konstatera att det är dags för ännu en mardrömsmatch. Jag är inte överdrivet negativ, men faktum är att grönvitt aldrig lämnat Lahtis med tre poäng i det berömda bagaget. FC Lahti ligger på tredjeplats i skrivande stund, endast två poäng bakom SJK på andra plats. Men trots den fina tabellplaceringen så har laget gått trögt på senare tid då man bara vunnit en av de sju senaste matcherna. Den vinsten kom i den förra omgången och var desto mer imponerande då Jaro besegrades i Jakobstad med hela 4-0.

IFK å sin sida har stått för en fantastisk sista tredjedel av säsongen. Av de tio senaste matcherna har IFK vunnit sju, två har slutat oavgjort och den enda riktiga plumpen i protokollet kom borta mot HJK för två omgångar sedan då mästarna vann med 5-1. Lagen har som sig bör redan mötts två gånger under året. Matchen i Lahtis slutade 0-0, medan fighten i Mariehamn slutade i 1-0 seger för FC Lahti.

Goda nyheter för IFK är att både Dever Orgill och Tommy Wirtanen är på väg tillbaka från sina långa skador. På skadebänken får vi dessvärre istället lägga till Albin Granlund. Succébacken skadade knäet under segermatchen mot KuPS i söndags (3-0) och missar resten av säsongen.

En match i matchen blir det mellan lagens båda skyttekungar. Luis Solignac i IFK och Brassen Rafael i FC Lahti har bägge stått för strålande säsonger, speciellt mätt i antal mål. Rafael ligger just nu delad etta på 13 fullträffar medan Solignac skuggar som ensam trea med 12 gjorda mål. Segern i den sydamerikanska duellen har säkerligen stor inverkan på slutresultatet i både match och tabell.

När året ska summeras finns det flera faktorer som avgör om säsongen ses som lyckad eller ej. Under vintern enades spelare, ledare och supportrar om att en medalj fanns inom räckhåll för IFK. En medalj som också skulle innebära att man raderade ut fjärdeplatsen som tidigare varit klubbens bästa slutplacering. Medaljen kan, teoretiskt sett, fortfarande bärgas. Men då avståndet till tredjeplacerade FC Lahti, är sju poäng stort så får man kanske inse att en tangering av fjolårets fjärdeplats får vara mål nummer ett.

Men, årets fjärdeplats skimrar faktiskt av guld. Den ger givetvis ingen medalj, men med stor sannolikhet så kommer den innebära att klubben får kvala till Europa league nästa år. Skulle IFK sluta fyra, samtidigt som HJK slår FC Inter i cupfinalen i november, så är saken klar.

Det här vet ju givetvis dom flesta redan, och det kanske börjar vara tjatigt. Men eftersom medaljen förmodligen inte kan uppnås, så är den här fjärdeplatsen skillnaden mellan succé, och bara godkänt. Även om resultatet inte bär enda fram till målsättningen, så finns här chansen för laget att ge sig själva och supportrarna den bästa säsongen i klubbens historia, rent framgångsmässigt, med europaspel i kikaren inför nästa år.

Så, alltså, trean FC Lahti mot fyran IFK Mariehamn. På arenan där grönvitt aldrig segrat, med matchen i matchen mellan de två sydamerikanska målkungarna. Ingredienserna för en spännande och hårda kamp finns sannerligen där. Avspark sker på söndag kl 18.30 och matchen kan ses online på Veikkaus-TV.

/Daniel Skogström