Håll i hatten HJK, grönvitt är på gång!

”Vi är bättre förberedda, mer samspelta och mycket poänghungriga!”

IFK Mariehamns succékapten och finska cupmästaren Jani Lyyski är taggad inför lördagens ligapremiär mot HJK i Helsingfors. Det bådar gott. Kapten Lyyski har vid upprepade tillfällen lett sitt lag till sensationella och minnesvärda segrar. Till exempel mot RoPS i fjol, mot HJK i semifinalen i cupen och inte att förglömma bragden i Valkeakoski.

”Jo, det var alla tre härliga matcher och visar att vi har mycket fotboll och kämpaglöd i oss”, säger Jani Lyyski.

Men då var då och nu är nu. På lördag är det ett starkt och helt IFK som går ut till match på Sonerastadion kl 14.00. Till skillnad mot hemmalaget HJK har IFK ett i det närmaste intakt lag jämfört med i fjol. HJK har i det närmaste panikvärvat inför årets liga för att lyckas bättre än 2015 då allt gled ur huvudstadslagets händer.

”Vi har haft gott om tid att spela oss samman. Kontinuitet är viktigt i lagbygget och det har vi i år. Vi åker till Helsingfors för att vinna!”, lovar kapten Lyyski.

Lagen möttes tidigare i år i ligacupen då HJK visserligen vann med 1-0 men spelmässigt inte alls övertygade.

”Jag tycker vi var bättre då och ska visa det på nytt på lördag.”

I träningsmatchen mot Örebro gjorde IFK ett genialiskt mål efter en inkastvariant som i sin enkelhet var briljant. Det är mer sådant att vänta.

”Vi har ett stort och starkt lag och har tränat hårt på överraskningar i samband med fasta situationer”, säger Jani Lyyski.

Sista träningen inför premiären sker på Wiklöf Holding Arena på fredag kl 13.00. Då ska de allra sista detaljerna slipas, på kvällen sätter sig laget på Helsingforsbåten tillsammans med nästan etthundrafemtio supportrar. Den som inte kan följa med kan följa matchen i Ålands radio där Owe Sjöblom är på plats för direktrapport med början 13.45.

/Jörgen Pettersson

Här är några personliga betraktelser efter cupsegern i Valkeakoski då lagkapten Lyyski genom uppmaningen ”Unleash Hell!” banade väg för bragden.