Håll i hatten KuPS, nystartat IFK är redo

Först och främst måste det sägas med största möjliga tydlighet – vilket härligt nytänt, energiskt och sprudlande IFK vi fick se i söndags i drabbningen mot Ilves. Den kollektiva försvarsviljan var enorm och från mitten och på topp såg vi flera snabba, inspirerade anfall där farten kom av rörlighet och precisa passningar med en beröring. Vi på läktaren njöt som aldrig tidigare denna säsong, ett stort tack till både staben och killarna på plan!

Mer av detsamma behövs i mötet mot KuPS, ett lag som i år vunnit flera tuffa internationella matcher, som ligger tvåa i tabellen och som frenetiskt jagar HJK och guldet. Efter grundserien spelar Kuopioborna, av allt att döma, om medaljerna i den övre slutspelsserien medan IFK fightas i den nedre mot kvalplatsspöket och för en mer hedersam placering. Toppen mot botten, så det är klart vem som vinner? Ingalunda!

Årets liga har gång på gång visat att lagen i enskilda matcher är oerhört jämna; underdogen har många gånger vunnit eller kryssat ”på förhand avgjorda matcher”. Den här gången lär inte bli annorlunda, allt kan och kommer att hända – båda lag behöver seger mer än kryss vilket borde borga för en underhållande och fartfylld match.

Efter norske tränaren Erlandsens ”fokusera på att springa”-fotboll har KuPS under Simo Valakaris ledning presterat ett variationsrikt spel med element av det klassiska Kuopio-liret samtidigt som man kunnat vara rätlinjig med långa, öppnande passningar. KuPS är tillbaka till det spel som gjort att jag länge haft KuPS som fotbollslag betraktat som mina andrahandsfavoriter bakom IFK. I år har KuPS dessutom lyckats med förstärkningarna. En hel drös kommer från Ilves, däribland mittbacken Diogo Tomas och nu senast i transferfönstret Ilves bästa back och assistmaskin Felipe Aspegren. Lägg sedan till ligans kanske bästa mittfältare Nana Boateng samt återvändaren Urho Nissilä. Den sistnämnde har i år presterat på en sådan nivå i passningsspel och mål att jag själv har honom som en av de topp tre-spelarna i ligan. Anfallsmässigt kan KuPS välja och vraka mellan killar som i såväl internationella som ligamatcherna gjort många och viktiga mål. Vem av Tim Väyrynen, Janis Ikaunieks, Rangel, Udoh eller Santeri Harala som beträder WHA är öppet men urstarka forwards kommer vi att se.

Men om – och då! – IFK-killarna kommer in på plan med samma energi, glädje och arbetsmoral som mot Ilves, då kan Kuopioborna bjudas på en överraskning och vi på läktarna inte bara på underhållning utan på att hemmalaget bärgar minst en, möjligtvis hela tre poäng. Vill tillägga att om våra killar bjuder på det ovannämnda och lirar på ett liknande sätt som mot Ilves så faller inte mina mungipor ned fast KuPS skulle sno poängen. Viktigare för IFK än poängen i en enskild match är att hålla fast vid den sammanhållning, kämpaanda och glädje laget visade i söndags, den bär långt. Vi på läktarna tackar tränare Daniel för hans del i skapandet av detta och önskar honom och laget lycka till på söndag och i de resterande matcherna i ligan.