Hämta inspiration från bragden 2015

Det är synd att det inte delas ut stilpoäng i Veikkausligan.  Om så vore fallet hade tabelläget för IFK sett betydligt bättre ut, och Grönvitt hade varit vidare i cupen om vi ska räkna bollinnehav och chanser.
Vi har sett samma matchbild som det var i Finlands cup mot Helsingfors IFK på Wiklöf Holding Arena i måndags (förlust med 2–4 efter straffar) i ett antal ligamatcher: IFK för spelet och skapar lägen, men får inte in bollen.
Jag tittade igenom Ruutus höjdpunkter från cupmatchen. Allt som de visar kan inte beskrivas som målchanser, men i varje fall som lovande, offensiva lägen. 11–4 till hemmalaget visade den kavalkaden.
Jag minns att i en av de oavgjorda matcherna i början av Veikkausligasäsongen visade Ruutu åtta fina IFK-chanser i rad innan man hittade något som motståndarlaget skapade.

Nu på lördag gäller det FC Haka på Fabriksplan i Valkeakoski. Arenan är välbekant för IFK, men nu är underlaget i Valkeakoski ett helt nytt konstgräs, detta är faktiskt ”invigningsmatchen”.
Haka spelade i cupen på tisdagen och vann borta mot division II-laget HJS i Tavastehus med 1–0. Det dröjde till 86 minuten innan Janne-Pekka Laine gjorde segermålet. Att Haka håller nollan hör inte till vanligheterna. Med sina 18 baklängesmål är man sämst i ligan i den statistiken. Men man kan räkna med att huvudtränaren Teemu Tainio har jobbat en hel del med försvarsorganisationen. Under sin långa proffskarriär spelade han mestadels på mittfältet, men även som högerback en tid i Tottenham.
Lagets bästa målskytt är Lee Erwin, nyförvärv från St. Mirren i Skottland inför den här säsongen. Han har gjort fem mål på tio matcher.

I Grönvitt är mittfältsdirigenten Mohammed Abubakari troligen tillbaks i laget efter en tids skadefrånvaro. Vi får hoppas att det ger en positiv reaktion.
När målskyttet klickar kan man tänka på två sätt. Antingen att det lossnar snart, och efter till exempel 1–1-matchen med mycket mersmak hemma mot serieledarna KuPS vet vi vilken potential det finns i truppen. Eller att spelarna tappar gnistan., som det stundtals såg ut mot VPS (förlust 1–3). Jag tror på det förstnämnda.
På lördag kommer laget dessutom ha stöd av en busslast ålänningar. Supporterföreningen Grönvitt ordnar resan.
Varför just till Valkeakoski? Jo, orsaken sägs vara att man vill återuppliva minnena från supporterresan till finalen i Finlands cup 2015 mot FC Inter, som spelades på samma arena. Det är onekligen en match som är värd att minnas, inte bara för de 500–600 tillresta IFK-fansen. En drygt en halvtimmes spel blev IFK:s Duarte Tammilehto utvisad, men ändå lyckaders IFK ta ledningen genom Diego Assis, som även gjorde 2–0. Efter Inters reducering i 88 minuten väntade en galen kanonad mot Walter Viitala IFK-målet, men resultatet stod sig.
Sätt ihop ett sammandrag av den matchen och visa åt dagens spelare som inspiration. Vi kan hoppas att det blir en injektion som räcker även över nästa match, hemma mot HJK onsdagen den 22 juni klockan 19.00.

Matchen mo FC Haka inkommande lördag har avspark klockan 15.00. Den kan ses på strömningstjänsten Ruutu, och vill du ha sällskap framför skärmen kan du söka dig till Restaurang Grönvitt på Wiklöf Holding Arena.

Mårten Sundberg