Den som har mest skoj på plan vinner

Vi började storartat med två raka segrar som följdes upp med lika många förluster. Sådant är livet på fotbollsplan och i verkligheten, ibland stängs gränserna och det måste vi förhålla oss till. Viktigast är som alltid att resa sig, samla krafterna, lära av eventuella misstag och börja från början. Det är det vackra med fotbollen, varje steg framåt följs av ett nytt och ett till och så vidare. Jag behöver inte nämna likheten med själva livet men ni som fattar fattar.

Senaste matchen mot FC Haka var en grop i vägen men så här tidigt på säsongen säger det ingenting och personligen tycker jag matchen i söndags var jämnare än slutresultatet visade, en stolpe in i stället för stolpe ut och matchbilden hade varit en helt annan. Marginalerna i Veikkausliiga är inte skönjbara, ens för ett tränat öga och händelser som kan te sig som bagateller kan bli matchavgörande.

När vi blåser till match i dag är pappret blankt och storyn oskriven och det är skönheten i äventyret fotboll. Matchen föds med enorma förväntningar från båda håll, den växer och utvecklas inför våra ögon och landar i ett resultat som vi antingen gläds åt eller förbannar och sedan tar vi nya tag igen.

Våra motståndare på söndag FC Lahti kommer till Wiklöf Holding Arena med samma facit som IFK, två vinster och två torsk. Lahti är en fotbollsklubb som varit med om det mesta och som en gång fostrade ikonen Jari Litmanen. Sedan dess har det gått lite hit och lite dit och inför årets säsong har klubben värvat några namnstarka spelare som vi får se på söndag.

Från FC Honka kommer till exempel mittfältaren Javi Hervás och anfallaren Macoumba Kandji vilka båda är gamla bekantingar från en lång karriär i ligan. Man har också en rutinerad lagkapten i form av backklippan Kari Arkivuo som har erfarenhet av både svensk elitfotboll i Häcken och finländska landslaget. Längst bak står målvakten Antonio Reguero från Spanien och från början Real Madrid. Förutom att han borgar för säkerhet i försvaret är han också som målvaktstränare i hårdsatsande Lahti som leds av nye tränaren Iir Zeneli som är ny i ligan men som redan gjort sig ett namn som en stark och inspirerande ledare.

I Lahti missar vi tyvärr Jasin Assehnoun som saknas till följd av landskampen mot Sverige på lördagskvällen. Assehnoun är en sevärd spelare, fylld av teknik och speed, som redan gjort två mål och leder skytteligan. Bra spelare är alltid saknade, både för hemma- och bortalag.

IFK Mariehamn kommer till match efter en vecka fylld av inte bara av träning utan också av sponsorevenemanget IFK Invitational där lagets spelare gör upp på golfbanan tillsammans med företag som är med och finansierar ligafotbollen. PAF tog där segerna efter en tät uppgörelse, fylld av övning på fasta situationer och med fokus på att sätta bollen i mål, förlåt hål.

IFK känns som ett harmoniskt lag, från mitt perspektiv. Det är än så länge lite tidigt att gå in på alla individuella prestationer men jag tycker ändå att Joel Mattsson stuckit ut i det tysta. Han gjorde 2-0-målet mot AC Oulu i fyrverkeriet på hemmaplan och han hör till de spelare som likt elbilar inte hörs så mycket men gör ett enormt arbete. Allt som oftast när något spännande hänt i offensiv mening löper spåren tillbaka till Mattsson som snabbt och överraskande är på flera platser samtidigt. Det ska såklart också bli intressant att se alla andra spelare som till exempel Vahid Hambo som kom till IFK från FC Lahti inför årets säsong. Gissar att han rätt gärna vill besegra sitt gamla lag.

Det är första gången i år vi möter FC Lahti som enligt Veikkaus är att betrakta som favoriter i söndagens match. Det borde passa oss som handen i handsken och nästan garantera att de tre poängen stannar hemma. Avspark kl. 18.30, Forza IFK!