Den som har skojigast vinner

Supportern Jörgen Pettersson påminner i dagens text om att fotboll är underhållning och glädje och att den som har skojigast till sist vinner. I fotbollsteknisk mening handlar det om att sätta hård press på ett Honka som i och för sig är starkt men ändå visat sig svagt.

Den som har skojigast vinner

”Det bästa man kan ge en god vän är en läcker passning. Av alla oviktiga ting i världen är fotboll den viktigaste.”

Ingen sport har liksom fotboll använts så mycket för att tillverka alla dessa klyschor som utgör ett ramverk till så mycket. När det kommer till att hantera kriser i olika former kan plattityder utgöra både tröst och inspiration. Eller som legendaren Bill Shankly (Liverpool manager) uttryckte det: ”En del människor tror att fotboll är en lek på liv och död. Jag kan försäkra dig, det är mycket mer allvarligt än så.”

Detta är stor humor med allvarlig underton för det är viktigt att minnas; fotboll handlar om underhållning och glädje; glöm aldrig det. Ett skrattande lag vinner mer än ett som gråter. En lycklig människa åstadkommer sådant som den deppige bara kan drömma om.

Den som har skojigast vinner.

När FC Honka kommer till Wiklöf Holding Arena på söndag är läget, som alltid är skarpt på matchdagar, denna gång ännu allvarligare. Och därmed skojigare för spänning i fotbollens värld är både underhållande, kittlande och oemotståndligt!

IFK Mariehamn kämpar för att även nästa år finnas med i den finländska fotbollsligan och det har betydelse för hela Åland. IFK har under sina sjutton säsongen i Veikkausliiga fört en kamp mot krafter mycket större än vad lilla Mariehamn och resten av Åland egentligen borde ha. Det finns gott om liknande exempel på Åland; Viking Line, Ålandsbanken, Alandia, Godby Shipping, Paf och så vidare. Alla har de gemensamt att de konkurrerar mot en värld som också vill vinna kunder och marknader. IFK definierar därför Åland och är en förebild i konsten att tro på sig själv, visa mod och aldrig ge upp.

FC Honka är laget som innan ligastarten haussades av kännarna. I fjol slutade laget på en stark fjärdeplats trots väldigt många kryss och rätt få mål framåt. Tack vare ett starkt försvar blev slutresultatet ändå hyggligt. Detta försvar finns till stora delar kvar även i år vilket är utmanande för hemmalaget IFK som inte riktigt fått fason på vare sig mittfältsspel eller anfall. Trots förväntningarna inför denna säsong har Honka haft det tungt både i ligan och internationellt. Efter att besegrat NSI Runavik från Färöarna i första kvalomgången klarade man sen oavgjort på bortaplan mot Domzale från Slovenien men föll hemma med 0-1 i Europa Conference Leagues andra kvalomgång.

Efter djupdykningen i säsongsinledningen har det gått bättre för Esbolaget. Sex matcher och nästan två månader utan förlust blev det innan SJK stod för motståndet i måndags och vann i Seinäjoki med 3-2 efter att Honka tagit ledningen med 0-1 i halvtid. Ledningsmålet stod Luis Henrique för, brasilianaren som på bara ett år har representerat samtliga storstadsklubbar (tidigare HJK och HIFK) och som lämnar inget försvar i lugn och ro. Om något är det just detta som präglat Honka, man spelar starkt i första halvlek för att förlora fästet i den andra. I Seinäjoki gjorde SJK tre mål i andra halvlek på bara 16 minuter vilket visar hur skört Honkas till synes starka lagbygge kan vara när det hettar till.

Honkas trupp är att betrakta som bred och innehåller spelare som alla är mycket sevärda men kanske mest målvakten Tim Murrey, anfallaren Lucas Kaufman och backarna Henri Aalto och Konsta Rasimus vilka spelat mest.

För IFK handlar det om att sätta tryck, att inte ge bort en enda sekund och ständigt pressa, hacka, utmana och samtidigt hålla huvudet kallt och minnas att fotboll är som bäst när det står som mest på spel.  I förlustmatchen mot HJK gjorde man ibland det, de sista tio minuterna borde ha börjat mycket tidigare för då visade IFK att det finns både kraft och vilja i laget. Eero Tamminen visade vägen och fick stöd av resten av laget, exempelvis inhopparna Joel Mattsson, Emile Tendeng och Kennedy Igboanake. På söndag är även Mohammed Abubakari och Olawale Tehe tillbaka som viktiga delar av laget och i truppen finns numera förstärkningarna Filip Almström Tähti, Denys Balanyuk och Kerim Tatar. Almström Tähti är huvudsakligen en försvarsspelare medan Balanyuk och Tatar är offensiva krafter vilka kan komma väl till pass mot ett Honka som är vasst men skört.

Spelbolaget Veikkaus håller FC Honka som favorit, antagligen på basen av historiska fakta. Det betyder alltså ingenting för matcher börjar alltid med 0-0 och, som sägs, de första nittio minuterna är skitviktiga!

Som åskådare vill jag se glädje och mod och jag hoppas vi blir många på läktaren som är på plats för att visa att vi är med och att alla de som säger att män inte längre kan kyssa varandra får fel. För det är precis sådant som händer i glädjen över gjorda mål!

/ Jörgen Pettersson