Hård match väntar mot HJK

I morgon lördag är det dags för IFK Mariehamns andra tävlingsmatch för säsongen. Den här gången gäller det också Finska cupen och för motståndet står fjolårets ligamästare HJK. Medan IFK föll i sin första match mot FC Inter som vann i Åbo med 2-1 besegrade HJK lokalkonkurrenten Helsingfors IFK med 1-0 efter mål av notoriske poängspelaren Riku Riski.

För IFK:s del var förlusten såklart irriterande men inte nedbrytande. Det är många nya spelare som ska in i systemet och truppen och tränaren Peter Lindberg lyfter fram ett ”positivt anfallsspel och många skapade målchanser” från matchen i Åbo.

– Dessutom såg vi saker som vi nu ska förändra i det defensiva spelet, säger Lundberg.

Det råder inga som helst tvivel om att det är två lag som båda vill vinna. HJK har spelat i cupfinal de tre senaste åren. 2017 tog man sitt trettonde guld men både 2016 och 2018 blev det förluster. IFK vann som bekant cupen 2015 efter en bragdmatch mot FC Inter i Valkeakoski. Cupen kan som bekant vara en biljett till kvalet till Europa League.

– Jag väntar mig fullt ös från första stund från HJK:s sida. Vår plan är att svara på ett bra sätt och försöka överraska, säger Lundberg.

Bland spelarna som följer med till Helsingfors den här gången finns inte Simon Silverholt. I övrigt är det samma lag som mot Inter. Så här i inledningen av året är det inte alltid så enkelt att ställa upp den bästa elvan. Dels ska man spela samman en tät trupp och dels gäller det att hitta vilka som passar bäst med varandra.

– Vi ställer upp med ett starkt lag i cupen, men måste samtidigt vara måna om att få igång alla spelare så här tidigt på säsongen, förklarar Peter Lundberg.

Matchen som startar 14.00 kan ses på Ruutu.

/Jörgen Pettersson