HÅRD NÖT FÖR GRÖNVITT ATT KNÄCKA PÅ FREDAG

Det är knappt så att spelskjortorna hunnit torka efter måndagens viktiga 3-1 seger över KTP i Kotka före det är dags igen för IFK Mariehamns fotbollsherrar att göra sig redo för nästa drabbning som denna gång går av stapeln i den finska vintersportmetropolen Lahtis, ca 100 km norr om Helsingfors, och där hemmalaget FC Lahti står som värdar. Något snöslask lär det dock inte bli tal om denna match när vädergudarna utlovar strålande sol och runt 27 grader varmt! Avspark på fredag kl.18.30 och matchen kan ses på Ruutu+ och visas också i Restaurang Grönvitt på Wiklöf Holding Arena.

FC Lahti är en relativt ung förening som bildades 1996 när stadens två stora lag – Kuusysi och Reipas - slog ihop sina seniorverksamheter. Laget är nu inne på sin 22a säsong i Veikkausligan och som bästa har det blivit två tredjeplatser (2008 och 2014). Förutom nämnda år kvalificerade sig också FC Lahti för Europa League spel 2018 och det efter att året före slutat på en fjärde plats i tabellen. En placering man fixade i sista omgångens sista minut i en högdramatisk match i Lahtis där HIFK stod för motståndet. En seger för HIFK hade betytt nytt kontrakt för dem och när klockan tickat upp på tre tilläggsminuter fick HIFK en hörna som man satsar allt på. Bolluslingen tog i ribban och rensas sedan bort på mållinjen och en helt ensam Santeri Hostikka kunde promenera in segermålet, 2-1 för hemmalaget, från halva plan! Det andra laget som också slutade på 49 poäng men missade Europaspel på grund av sämre målskillnad det året var IFK Mariehamn.....

Laget stora spelare är annars Jari Litmanen som spelade med laget 2004 och 2009-10 och hade sin ungdomskarriär i Reipas. Förutom 137 landskamper för Finland har han också spelat i storlag som Ajax, Barcelona och Liverpool. Bland meriterna finns också att han som 11-åring deltog i Alandia Cup turneringen i Mariehamn. 10.10.2010 avtäcktes en staty av Jari i Lahtis för att hedra hans fotbollsframgångar och påpassligt nog var det just tröjan med nr 10 han bar under sin karriär.

I dagens FC Lahti hittar vi otroligt mycket rutin med 39-årige spanjoren Antonio Reguero i målet samt 38-årige Kari Arkivuo i försvaret samt 35-årige Macoumba Kandji från Senegal i anfallet, 32-årige spanjoren Javi Hervas på mittplan, 31-årige franske Jean-Christophe Coubronne på ytterbacken samt Timi Lahti, 31 år i mittförsvaret. Något yngre är mittbackskollegan, Mikko Viitikko som enbart hunnit bli 26 år. Det ungdomliga i laget hittar vi i anfallet där 22-årige Jasin-Amin Assehnoun huserar och producerat fem mål i årets liga. Hur till vida vi får se honom på planen på fredag råder det dock delade meningar om eftersom ryktena förtäljer att han redan är såld och kommer att lämna klubben när transferfönstret nu har öppnat. Laget tränas av Ilir Zeneli, 37 år.

När halva grundserien har spelats ligger FC Lahti på en fin fjärde plats i tabellen med 21 poäng efter 6 vinster, 3 oavgjorda samt 2 förluster (KuPS och HJK). På dom 11 spelade matcherna har laget gjort 16 mål och släppt in 11 stycken. Laget har nu spelat 8 matcher utan förlust och senast de förlorade var mot HJK, borta, den 17 maj. Något publiklag är dock inte FC Lahti, trots att Lahtis är Finlands 8e största stad med ca 120 000 invånare. Hittills i år är lagets publiksnitt 936 personer på de matcher man få ta in publik på.

I Grönvitt har man naturligtvis stärkts av resultaten i de två senaste matcherna (0-0 mot HIFK och 3-1 mot KTP) där både poäng och målskyttet kommit igång igen efter en längre tids svacka. Laget kommer att träna lätt idag och i morgon förmiddag för att sena torsdagskvällen ta Viking Line till Helsingfors för att komma så väl förberedda det bara går till matchen som alltså är på fredag med avspark kl.18.30. Vilka som ingår i IFKs trupp till matchen kommer som vanligt att bestämmas först efter morgonträningen på torsdag.

//Sune Eriksson

FC Lahti – IFK Mariehamn

Lahti Stadion

Fredag kl.18.30

 

Matchen kan ses på Ruutu+