Härlig seger i Uleåborg!

IFK Mariehamn vinner den så viktiga “sex-poängs”matchen mot AC Oulu i Uleåborg. IFK vinner med 2-1 efter mål av Elias Mastokangas och Vahid Hambo, båda målen assisterades av Emile Paul Tendeng. Nu har IFK åtta poäng ner till AC Oulu som ligger på kvalplats när det återstår tre omgångar. 

Återigen en stark insats av laget som är som pånyttfött sedan Daniel Norrmén tog över som huvudtränare.

IFK kom till spel utan skadade lagkaptenen Robin Buwalda och avstängde Joel Mattsson. Från tidigare har IFK-ledningen meddelat att Yanga Baliso inte kommer att spela mer i år. Mohammed Abubakari var tillbaka efter skada, han utgick i halvtid och ersattes då förtjänstfullt av Oscar Wiklöf.

Vädret visade sig inte från sin bästa sida och regnet öste ner i Uleåborg. Det var mycket halt och svårspelat. Många spelare halkade omkring på den blöta planen. Matchen var rätt jämn men IFK hade den extra kylan och höll nerverna bäst i styr.

Det var länge sen man kände en sån glädje och lättnad över en seger som denna.

Matchreferat:

Hemmalaget inleder bäst och har det mesta av bollinnehavet. IFKs första chans kommer efter 15 minuter då Vahid Hambo nickar ett inlägg från Elias Mastokangas, Ett par minuter senare är det dags för 0-1. IFK bryter på mitten och kan kontra, Emile Paul Tendeng slår ett tidigt inlägg som Elias möter med pannan och nicken går i mål via den vänstra stolpen. Målet är lite typiskt för hur IFK sett ut sedan tränarbytet, man gör en snabb omställning och några passningar senare kommer man till ett avslut på mål. Viktigt också med tanke på hur inledningen sett ut. Motståndarna protesterar och menar att det är frispark då grönvitt bryter. 

Efter drygt 25 minuter får Alan Henrique en chans då han efter en hörna kommer till ett avslut som går just utanför. Strax därefter skjuter hemmalagets Sergei Eremenko, skottet styr via IFK- försvarare och går till hörna, det såg kanske farligare ut än det var.

Efter dryga halvtimmen får Olawale Tehe tre-fyra möjligheter till inlägg från höger, det första inlägget var farligast men hemmalagets försvar lyckas få bort bollen från det egna straffområdet. 

Halvtid 0-1.AC Oulu har haft det större bollinnehavet men IFK har försvarat väl och hemmalaget har inte lyckats skapa några riktiga målchanser.

IFK gör ett byte i halvtid då Abubakari troligtvis känner av sin skada, Oscar Wiklöf ersätter honom.

Efter en timmes spel skapar AC Oulu  lite kalabalik i vårt grönvita försvar, men med tur och skicklighet så fredar sig vårt grönvita försvar.

I den 65:e utökar IFK ledningen till 2-0. Tehe snappar upp en passning från motståndarna, han ger bollen direkt till Tendeng som tittar upp och med en härlig passning friställer Vahid Hambo som ensam med målvakten kyligt lägger den i mål. 

I den 71 minuten gör IFK ett dubbelbyte då Eero Tamminen och Dé ersätter Vahid Hambo och Tehe.

Nästa byte gör grönvitt i den 81 minuten då 1-0 målskytten Elias Mastokangas går ut och Riku Sjöroos kommer in.

I den 84:e minuten blir det spännande igen då AC Oulu reducerar genom inhopparen Nikolas Saira, som kommer åt att avsluta från cirka fem meter. Nu blir det sådär nervöst på slutet igen, hoppas vi kan spela lika avslappnat i slutet som det sett ut under matchen.

Domaren lägger till två minuter, och trots att motståndarna får in bollen i straffområdet flera gånger så skapas det inte några fler målchanser. 

Känslan är obeskrivligt skön när domaren blåser av matchen. Det är just de här matcherna som är så viktiga att vinna och IFK med Daniel “Ahna” Norrmén vid rodret har visat oss alla vilken potential det verkligen finns i laget. 

Robert Söderdahl

Målskyttar AC Oulu: 84`Nikolas Saira

Målskyttar IFK: 18`Elias Mastokangas, 65`Vahid Hambo

Varningar AC Oulu: 44`Sale, 71` Heikkilä

Varningar IFK: -

IS-Stjärnor: Emile Paul Tendeng 3, Calle Svensson 2, Magnus Breitenmoser 1

Laget:

Oskari Forsman

Filip Almström Tähti  - Calle Svensson - Alan Henrique - Aapo Mäenpää

Niilo Mäenpää  – Mohammed Abubakari - Emile Paul Tendeng

Elias Mastokangas - Vahid Hambo - Olawale Tehe

Avbytare: Marc Nordqvist, Oscar Wiklöf, Dé, Riku Sjöroos, Eero Tamminen, Mikko Sumusalo, Franklin Okoye