Heja Grönvitt, dags för seger

Säsongen sista ”riktiga” ligamatch på hemmaplan är här och Ilves står för motståndet. Det blir dock åtminstone en hemmamatch till, den 23 oktober, då det ska avgöras om IFK räcker till för att gå vidare i kvalet till en plats för spel i Europa. Spel i kvalet till Europa League vore en välkommen bonus efter en säsong som innehållit det allra mesta. Vi har sett bländande spel, dramatiska slut och några dikeskörningar, precis som det ska vara i fotboll och i livet.

På 25 matcher har IFK gjort lika många mål som man släppt in – 29 stycken. Vi har fått ihop 31 poäng och hejat fram nio segrar. Ingen av dem har kommit mot Ilves som fortfarande är en irriterande sten i skon för alla ålänningar. Senaste hemmamatchen slutade 0-1 efter att Ilari Mettälä gjort segermålet i typ första minuten i den andra halvleken. I Finlands cup-finalen som spelades på Wiklöf Holding Arena i juni blev det 0-2 efter mål av Tatu Miettunen och Matias Ojala och guldet gick till Tammerfors. När IFK åkte till Ilves i maj slutade matchen 0-0.

Detta måste naturligtvis få ett slut och för att få klarhet i hur det går på söndag gick jag direkt till källan för de åländska fotbollsinsikterna – Jan ”Keegan” Mattsson, snabb i tanken och säker i replikerna. Han svävar inte på målet och slår fast att IFK vinner med 3-0 på söndag!

– Minst. Det kan bli mer.

Fotboll är på väldigt många sätt den bästa definitionen av tillvaron. Det handlar om kamp, drömmar, hårt arbete, taktik och mellan varven lite tur. IFK har över tid levererat Stolthet, Underhållning och Kamratskap, tillvarons hörnpelare.

Från början trodde ingen av oss att IFK skulle spela i den högsta fotbollsligan. Nu har vi snart avverkat den femtonde säsongen och är klara för en sextonde nästa år. Vi trodde heller aldrig att IFK skulle vinna någon titel men år 2015 stod vi plötsligt som finska cupmästare högst på pallen. Året därpå vann Grönvitt hela ligan och var till allas vår överraskning klara för Champions League-kvalet. Den förste som såg det komma var såklart Keegan. Långt innan alla andra väckte han frågan om Champions League med gemensamma vännen Jan-Erik ”Jenki” Rask.

– Vad gör du om vi får spela Champions League, frågade Keegan, och Jenki svarade att ”då far vi och tittar på bortamatchen!”

För att göra berättelsen lite kortare slutade det med att de två kompisarna tog sig från Mariehamn till Warszawa för att se IFK Mariehamn möta polska mästarna Legia Warszawa. Av detta kan vi lära oss att absolut ingenting, någonsin, är omöjligt och att vi aldrig får släppa hoppet, tron och optimismen. Livet går ut på att göra det omöjliga till vardag

Keegan är på många sätt själva definitionen av en god förening. I sådana finns plats för alla och Keegan som numera blivit 57 år visar inga som helst tendenser att mjukna i tron på framtiden. Jag frågar om han tror det går vägen med Europaspel även i år och möts av klentrogen blick och ett reptilsnabbt svar:

– Det är klart det! Vi tar ligan först nu och sedan några kvalmatcher och sedan är vi där!

Ser vi mer praktiskt på det hela vet vi i dag att Ilves efter en kanonstart gått något svagare. På de fyra senaste matcherna har man inkasserat tre förluster och bara en seger. IFK är efter några onödiga nollpoängare i medaljserien fyllda av revanschlust och redo för fight. Till följd av skada tvingas Robin Sid stå över söndagens match men alla andra är spelklara och hungriga.

Vad kan vi då se fram mot på söndag? Med stor sannolikhet blir det en målrik match. När lagen för drygt ett år sedan möttes på Wiklöf Holding Arena blev det ett sällan skådat målfyrverkeri. IFK tog ledningen med 2-0 men sedan brakade allt samman och när domaren Joni Hyytiä blåste av matchen stod det 3-6 på poängtavlan. Det vill vi inte vara med om igen. Ilves har under året som gått visat prov på utomordentligt aggressivt, kompakt och direkt spel som resulterat i 30 mål framåt. De har dessutom varit starka defensivt och bara släppt in 22 mål på sina 25 matcher.

Keegan är såklart på plats på söndag även om veckan varit tuff med bowlingträning, en inställd spelkväll med Husbandet och allmän omvärldskoll och onsdagens derbymatch som FC Åland vann med 3-1 mot Jomala IK. Trots det är han såklart redo att göra allt för att IFK ska vinna.

– IFK är de bästa, hejahejaheja, Grönvitt, lyder hälsningen!

 /Jörgen Pettersson

Jan ”Keegan” Mattsson och Jörgen Pettersson laddar för match!
Annonsen inför söndagens match.