Helsingfors IFK vann med 5-2

IFK Mariehamn-Helsingfors IFK 2-5 (2-2)

1.462 åskådare bevittnade en händelserik och spännande fotbollsmatch på söndagskvällen men poängen reste tyvärr hem tillsammans med Helsingfors IFK som vann med 5-2 efter strålande spel från i första hand anfallaren och tremålsskytten Pekka Sihvola som hade en stor kväll på Wiklöf Holding Arena.

På förhand var hemmalaget IFK Mariehamn favoriter till segern. Men det gäller som vanligt att minnas att matcher också måste spelas och den här dagen var det Helsingfors IFK som utnyttjade sina lägen bättre, sprang mer och gjorde fler kreativa avslut. Nye tränaren Antti Muurinen var såklart nöjd över att vara tillbaka på Wiklöf Holding Arena och de välbehövliga poängen:

”Vi spelade väldigt bra i kväll trots att det är en svår match efter att ha tappat 2-0 ledning i första halvlek. Då är det viktigt att lyfta sig och det klarade vi och gjorde tre mål i andra halvlek. Vi är bättre än tabelläget visar. Våra anfallare var giftiga och skarpa. Att ett lag som knappt släppt in mål släpper in fyra i dag är ett gott betyg för våra anfallare.”

IFK Mariehamns Peter Lundberg var såklart mer dämpad:

”Grattis till segern HIFK. Vi mötte ett väldigt bra lag med otroliga forwards med Sihvola i spetsen. Glöden är tillbaka i deras ögon. Vi försvarade alldeles för dåligt över hela banan och släppte in mål på alla olika sätt. Vi skapade hyfsat framåt men lyckades inte hålla tätt, det brast överallt. Nu ska vi ladda om så snabbt vi kan, det ät ett tätt matchprogram som väntar. Jag tror HIFK kommer att ta många poäng framöver.”

Kvällens drabbning mellan ligans två IFK-föreningar började dåligt för hemmalaget IFK Mariehamn. Efter tio minuters spel och trots visst tryck mot Helsingforsmålet fick bortalagets legendariske måltjuv Pekka Sihvola tag i bollen på Nnaemeka Anyameles inlägg och kunde slajda in 0-1 i vad som bäst kan beskrivas som ett ”tillfällighetsmål” och lite okoncentrerat försvar.

Mariehamn kom snabbt tillbaka och radade upp några chanser som var värda mer än ingenting. Istället var det Helsingfors som i ett snyggt uppspel med många passningar utökade till 0-2 sedan Ville Salmikivi spelats helt fri framför Walter Viitala i det grönvita målet och inte gjort något misstag. Tjugotvå minuter och 0-2…

Efter den starten var de goda råden såklart sällsynta och den som vägrade ge sig var Dever Orgill som bara fyra minuter senare först rundade HIFK-försvaret och från ingen vinkel alls satte in reduceringen 1-2 efter framspel av Brian Span. Uppvisningen var snyggare än det låter, Orgills balans var perfekt och trots det snåla utrymmet såg det inte ens svårt ut. Publiken tände direkt och matchen var i högsta grad i liv och extra skoj blev det när det ögonblicket efter stod klart att FC Lahti tagit ledningen mot HJK i Helsingfors efter självmål av hemmalaget. Som bekant är det ju IFK Mariehamn och HJK som just nu turas om att leda ligan.

I den trettionionde minuten blev Diego Assis nersparkad just utanför HIFK:s straffområd. Gabriel Petrovic lade upp bollen, måttade och klappade till med högerskruv runt muren och träffade stolpen med hård kraft. Bollen studsade ut till Brian Span som med akrobatik fick tillbaka bollen till Dever Orgill som nickade in 2-2!

Det var oavgjort efter första halvleken som fotbollstekniskt kanske inte hörde till de allra främsta men som underhållning var svårslaget. Båda lagen bjöd på offensivt spel och bollen stannade knappt alls på mittfältet. Spelet var öppet och utmanande.

Inget av lagen gjorde några byten inför den andra halvleken och offensiverna fortsatte med hemmalaget som dirigent. Redan efter några minuter var det händelserikt framför Tomi Maanoja i HIFK-målet men de skarpa avsluten uteblev tyvärr och lämnade rum för motanfall från HIFK som var på hugget denna augustikväll.

Liksom i den första halvleken var det Helsingfors IFK som inledde målskyttet med en läckerbit i den femtiofjärde minuten. Matias Hänninen fick bollen utanför det grönvita straffområdet och pricklobbade in bollen till, just det, Pekka Sihvola som på volley drog in 2-3 bakom Walter Viitala och ett överspelat grönvitt försvar.

Tempot mattades inte av, tvärtom. I den femtioåttonde minuten hoppade Amos Ekhalie och Dever Orgill ihop på samma inlägg i bra läge. Ingen av dem lyckades få bra träff, bollen landade rätt i Tomi Maanojas famn. I den sextioförsta minuten bytte IFK-ledningen ut Brian Span mot Josef Ibrahim som vid tidigare matcher i år varit med om att svänga utvecklingen.

Strax efter det fick hemmalaget sin första hörna (!) för matchen. Gabriel Petrovic lyckades dock inte öppna upp det stundtals mycket kompakta HIFK-försvaret. Hemmalaget stod för de klart flesta anfallen mot slutet av matchen. I den sextionionde minuten var det också Josef Ibrahim som efter omväxlande passningsspel kring HIFK-målet drog iväg ett hårt skott som tyvärr smet någon decimeter ovanför ribban. Ett tag kändes det som spelet mest höll till i bortalagets straffområde men några mål blev det inte. Följande steg i att kvittera var att sätta in Robin Sid istället för Amos Ekhalie. Det hjälpte något, Sids friska ben satte ännu mer tryck mot HIFK och skapade både inkast och hörna på kort tid och avlossade dessutom ett stenhårt distansskott som smet precis utanför Tomi Maanojas högra stolpe.

Som tidigare denna kväll blev det precis tvärtom. HIFK vände och kontrade och efter passning från Esa Terävä krutade Ville Salmikivi in 2-4 och punkterade på många sätt matchen. Grönvitt förmådde inte komma tillbaka igen, inte trots ett jätteläge för Kristian Kojola som fick bollen perfekt inne i HIFK:s straffområde men lyckades inte passera Tomi Maanoja. Istället var det HIFK:s Pekka Sihvola som fastställde slutresultatet till 2-5 efter nytt strul i IFK-försvaret. Till råga på det kvitterade HJK mot FC Lahti på övertid och övertog därmed serieledningen.

IFK Mariehamn spelar sin nästa match redan på onsdag då KuPS väntar i Kuopio.

Fler detaljer från kvällens match finns på den här länken.

/Jörgen Pettersson

Kvällens bästa spelare

3 poäng: Pekka Sihvola.

2 poäng: Dever Orgill.

1 poäng: Nnaemeka Anyamele.

Laguppställning IFK Mariehamn:  Walter Viitala – Albin Granlund, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz – Brian Span (Josef Ibrahim, 61), Gabriel Petrovic, Philip Mantilla (Thomas Mäkinen, 81), Amos Ekhalie (Robin Sid, 72) – Diego Assis, Dever Orgill

Avbytare: Marc Nordqvist, Josef Ibrahim, Robin Sid, Thomas Mäkinen, Joel Mattsson. Saknas från laguppställningen gör Anthony Dafaa Clement (lår) Tommy Wirtanen (ljumske), och Aleksei Kangaskolkka (avstängd).