Hemmaförlust mot FC KTP

IFK Mariehamn – FC KTP 0-1 (0-0)

Det är fortsatt tungt för IFK Mariehamn som föll hemma med 0-1 (straff) mot gästande FC KTP trots numerärt överläge i andra halvlek.

Det började bra denna onsdagskväll i Mariehamn. 1.302 personer kom till Wiklöf Holding Arena för att se ligafotboll och uppleva stolthet, kamratskap och underhållning. I publiken fanns även Finlands president Sauli Niinistö efter att ha åkt runt på Åland och sett bland annat Bomarsund, Kastelholm och Pommern samt avklarat en presskonferens. Presidenten hyser ett genuint fotbollsintresse och har tidigare varit ordförande för Finlands fotbollförbund. Sauli Niinistö tillsammans med hustrun Jenny Haukio och deras värd, talman Britt Lundberg, möttes på Wiklöf Holding Arena av IFK Mariehamn Ab:s ordförande Robert Söderdahl och klubbdirektör Peter Mattsson.

Att vara president är dock inte alltid så enkelt. Till Niinistös absoluta favoritspelare hör IFK:s Petteri Forsell (som också träffade presidenten efter matchen) men som hedersmedlem i FC KTP tvingades Niinistö hålla kyrkan mitt i byn där han satt på läktaren bland alla andra.

Matchen började hyggligt friskt med anfall i båda riktningar. I tolfte minuten kom matchens vassaste chans då Petteri Forsell slet sig fri och avfyrade ett lömskt skott längs gräset som smet strax utanför KTP-målvakten Saku-Pekka Sahlgrens vänstra stolpe.

Första hörnan kom i den tjugoandra minuten och en välplacerad boll från Forsell landade på Thomas Mäkinen som inte lyckades nicka den hela vägen in i mål. Minuten efter var det aktuellt på nytt men KTP-försvaret lyckades avstyra. FC KTP var långt ifrån ofarligt och särskilt anfallaren Marcus Heimonen ställde till det för Otso Virtanen och IFK-försvaret. Men det mesta av spelat kontrollerade hemmalaget.

I den tjugonionde minuten skickade Brian Span in ett inlägg som skar mellan KTP-backarna och landade framför Josef Ibrahim som från nära håll kunde gett IFK-ledningen men missade knappt. Bollen studsade på en försvarare och gick till hörna som inte resulterade. Det skulle bli IFK:s bästa målchans denna kväll.

Bland KTP-spelarna som märktes hade vi även tidigare IFK:aren Niko Ikävalko som ständigt stod på tårna. Ibland lite för mycket, som när han varnades efter en filmning då han föll lite väl enkelt i IFK:s straffområde. 0-0 var halvtidsresultatet med ett litet övertag för IFK.

I den andra halvleken kom Dever Orgill in istället för Amos Ekhalie i IFK men det var KTP som inledde bäst. Redan i den första minuten snurrade mittfältaren Giorgi Ositashvili sig fram genom mittfältet men lyckades trots några snygga dragningar inte leverera bollen till anfallet.

I den femtioförsta minuten vände IFK en hotande hörna till ett blixtsnabbt anfall via Petteri Forsells klack till en framrusande Dever Orgill. KTP-försvararen Juuso Salonen fick ut ett ben och fällde Orgill och ådrog sig en solklar varning.

I den femtiosjätte minuten tvingades Albin Granlund till en fällning i det egna straffområdet och FC KTP fick straff. Ilari Äijälä gjorde inget misstag och satte straffen stenhårt i Otso Virtanens högra stolprot och gav gästerna ledningen med 0-1. Anfallet som ledde till straffen var kreativt och snabbt och byggde på en snabb spelvändning. Vi såg ett KTP som spelade klokt och i ett tempo som passade dem bättre än IFK.

I ett försök att stabilisera upp försvaret bytte IFK in Kristian Kojola mot Duarte Tammilehto i den femtionionde minuten.

I den sextioåttonde minuten gjorde Dever Orgill en ny rusning från mittplan och slogs till synes till marken av backen Juuso Salonen som därmed fick sitt andra gula kort och visades ut. Situationen var nästan identisk med den då Salonen fick det första gula kortet tolv minuter tidigare. Dever Orgill är dokumenterat svårstoppad när han drar på.

I den sjuttiotredje minuten gjorde IFK sitt tredje byte och satte in spjutspetsen Diego Assis istället för Thomas Mäkinen. Med sjutton ordinarie minuter kvar blev goda råd dyrbara och IFK flyttade upp samtliga positioner i jakten på en kvittering som aldrig kom. Trots fyra tilläggsminuter var det gästande FC KTP som tog alla poängen med sig hem till Kotka för första gången.

FC KTP-tränaren Sami Ristilä var förstås nöjd efter segern men tycker ändå inte det var mycket att orda om matchen:

”Tre poäng. Det räcker med att säga det.”

IFK Mariehamns tränare Pekka Lyyski var inte glad:

”Årets sämsta match av IFK.”

Varför spelade inte Kojola, Assis och Orgill från start? (Fråga från Nya Ålands reporter Ida Jansson.)

”För att jag fattade ett sådant beslut. Jag brukar inte kommentera laguttagningar.”

På lördag väntar årets hittills viktigaste match då HJK kommer till Mariehamn för att spela semifinal i Finska Cupen. Matchstart 15.00. Seger då och vägen till kvalet för Europe League står öppen.

/Jörgen Pettersson

IFK: Otso Virtanen – Thomas Mäkinen (Assis, 73), Philip Mantilla, Jani Lyyski, Albin Granlund – Josef Ibrahim, Anthony Dafaa Clement, Duarte Tammilehto (Kojola, 59), Amos Ekhalie (Orgill, 46) – Brian Span och Petteri Forsell.

Avbytare: Walter Viitala, Kristian Kojola, Dever Orgill, Diego Assis, Bobbie Friberg da Cruz och Robin Sid.

 

FC KTP: Saku-Pekka Sahlgren, Juuso Salonen, Mc Faul Shane Charles Alan, Ville Oksanen, Ilari Äijälä, Giorgi Ositashvili, Felipe Aspegren, Aleksi Tarvonen (Grönroos, 66), Marcus Heimonen (Minkenen, 75), Nongotamba Shutsa A Lody och Niko Ikävalko (Lehtonen, 80).

Avbytare: Topi Pasi, Paul Joshua Mulvany, Juho Lehtonen, Emerik Grönroos, Valeri Minkenen, Sasha Anttilainen, Sauli Kilpeläinen.

Varningar:

McFaul, 22, Ikävalko, 35, Salonen, 51, 69, Lehtonen, 83.

Publik: 1.302 personer.

Stjärnspelare:

3: Saku-Pekka Sahlgren

2: Felipe Aspegren

1: Ilari Äijälä