HEMMAMATCH INFÖR TOMMA LÄKTARE PÅ LÖRDAG

Nu på lördag, med avspark kl. 17.00, spelar IFK Mariehamn sin tredje träningsmatch på hemmaplan denna säsong när klassiska Åbolaget TPS, med åtta finska mästerskapstitlar på sitt samvete, besöker Mariehamn och Wiklöf Holding Arena. I de två tidigare träningsmatcherna som Grönvitt spelat på hemmaplan har man besegrat Pargas IF (4-0) och Ekenäs IF (3-0).

TPS, som i år kommer att spela division ett fotboll efter det att man något snöpligt föll ut ur fjolårets liga där bortamålsregeln fick komma till användning för att utskilja hur till vida TPS eller KTP (Kotka) skulle erövra den tolfte och sista ligaplatsen. Kvalmatchen i Kotka slutade 0-0 och returmatchen i Åbo 1-1 vilket alltså innebar att KTP steg till ligan genom bortamålsregeln och TPS degraderades till ettan.

Noterbart med TPS från fjolårets säsong är att flera av lagets stöttespelare valde att lägga ”skorna på hyllan” efter utträdet ur ligan. Rutinerade herrar som Jonni Peräaho, Sami Rähmönen, Juho Lähde och Mika Ääritalo med all sin rutin är svåra att ersätta, med fjolårets tränare, Jonathan ”Tintin” Johansson som fått nytt förtroende har under vintern byggt ett nytt lag där många av spelarna hämtats från det egna ledet. Dessutom har man hämtat in ny rutin i laget där bl.a fjolårets IFKare Kalle Taimi, Atte Sihvonen (RoPS), Samba Benga (SJK) och Eliécer Espinosa (med en kort tid i FC Lahti bakom sig) räknas som lagets ”ryggrad” kommande säsong. Lagets målsättning är glasklar – 2022 skall TPS spela ligafotboll igen!

I Grönvitt finns detta år Muhammed Tehe som är på lån från Italienska FC Parma. Ifjol spelade den reslige anfallaren i TPS där han på 21 matcher gjorde 3 mål. Även Grönvitts Riku Sjöroos har ett förflutet i TPS där han gjorde tre säsonger före han anslöt till IFK 2019.

Och hur till vida det blir någon speltid för IFKs två senaste nyförvärv, Mohammed Abubakari och Kennedy Igboananike är i skrivande stund oklar. - Vi vet var vi fotbollsmässigt har dessa två killar och nu gäller det för oss att spela in dem i laget och detta tror vi görs bäst på träningarna. Det är över en månad kvar till serien startar och det är då allt skall vara färdigpaketerat, säger huvudtränare Lukas Syberyjski . Klar däremot är att Moussa Koné kommer att missa matchen samt Elias Mastokangas som är uttagen i det Finska U-21 landslaget som just nu håller ett läger i Eerikkilä med matcher mot FC Haka och KTP. 

På grund av restriktionerna i samhället just nu måste matchen spelas helt utan publik. Däremot kan IFK i samarbete med lagets mediesponsor, Ålandstidningen, erbjuda alla supporters och följare att utan någon kostnad streama matchen och detta via Ålandstidningens hemsida.

Avspark på lördag kl. 17.00, alltså och för alla Er som vill stöda IFK finns möjligheten att betala en fiktiv biljett (5 € eller mera). Gör din inbetalning till konto: FI73 6601 0001 0492 53 Mottagare är IFK Mariehamn. Märk inbetalningen med ”donation”.

 

//Sune Eriksson