Heta känslor inför match

I dag fredag tar Åbolaget FC Inter emot IFK Mariehamn i årets tredje match för bägge lagen. IFK är än så länge obesegrade medan FC Inter efter en pangstart med 6-2 mot RoPS då fjolårets målspruta Njazi Kuqi satte tre mål på egen hand förlorade sin senaste match med 1-2 mot KuPS. Det vilar spänning i luften, inte minst efter IFK-kaptenen Jani Lyyskis förhandsanalys av FC Inter som baserade sig på vinterns möte i Finska cupen:

– De sprang runt och skällde på varandra och jag bävar för hur de får ihop till ett lag. Det är säkert kompetenta spelare, men nä, det var en negativ aura kring laget, sa Lyyski till Ylesporten.

FC Inters lagkapten Timo Furuholm svarade direkt:

– Lyyski utövar sitt yrke i lugna Mariehamn medan vi gör det här i färggranna Inter i Åbo, så det finns vissa skillnader i tillvägagångssätten. När dagen är över samlas vi och äter, ler och skämtar, men när vi jobbar är det allvar.

– Förstås stänker det omkring emellanåt, men åtminstone hittills har det inte en enda gång i år gått över gränsen. Så hälsningar till Jani: Vi ses under säsongen, sade Furuholm med ett brett leende till Yle.

Och nu är vi där.

FC Inters uttalade målsättning är att nå pallplats i årets liga. Det har man inte gjort sedan silvret 2012 och i fjol var man ytterst nära att falla ur ligan. Därför har FC Inter värvat rätt friskt och kan i dag presentera ett färgstarkt gäng med bland andra Benjamin ”Tjuren från Ekenäs” Källman som siktar på att göra i vart fall tio mål i årets liga! Men om anfallet är vasst är det lite bräckligare på försvarssidan där man drabbats av skador; både Ari Nyman och tidigare kaptenen Henrik Lehtonen tvingades lämna plan i KuPS-matchen. Detta kan visa sig bra för IFK och vindsnabbe Robbin Sellin som tillsammans med Brian Span låtit tala om sig redan.

 I Urheilusanomat skriver ”fotbollsoraklet” S-P Sundelin ungefär så här, enligt Basie Ulenius översättning på ”Vänner som gillar IFK Mariehamn”:

”’Inom en kvart i matchen mot HJK lyckades Sellin sparka Mosa i huvudet och Annan i skrevet och en stund senare tacklade han ner den urstarka Obilor. Sellin är bara 165cm lång och väger 65 kilo.’
Inledningen på HJK matchen kanske ger en något fel bild av Sellin, han har också på de två första matcherna gjort ett mål och två assist.
Det största frågetecknet gällande de regerande mästarna IFK Mariehamn har varit vem som offensivt skall ersätta Orgill och Assis. Sellin har med sin effektivitet visat att han väl fyller Assis skor men det behövs ännu förbättringar. Han är en smart, teknisk och snabb fläkt men kanske försöker för mycket. Återgår han till grundspelet så kommer han att bli en stjärna i ligan.

Fredagens match mot FC Inter kommer högst sannolikt att avgöras på Sellins kant. Ifall hemmalaget får sina mittbackar i spelskick kommer Sellin att möta Niko Markkula som inlett säsongen på ett strålande sätt. Markkula spelar mycket offensivt på sin kant samtidigt som Inters hela försvarslinje stiger, detta kommer att ge ytor för svensken som kommer att förorsaka en hel del problem för dem.

Sammandrag i fri översättning.”

IFK åker mot Åbo med kvällsbåtenpå torsdagskvällen. Laget torde vara intakt med undantag av skadade Albin Granlund. Matchen spelas fredag 18.00.

/Jörgen Pettersson