Historisk IFK-seger i Seinäjoki

IFK Mariehamn vann en historisk seger borta mot SJK i Seinäjoki på torsdagskvällen. Dever Orgill blev matchhjälte för andra matchen i rad med matchens enda mål.

SJK - IFK 0-1 (0-1)
IFK (4-4-1-1): Viitala; Sparrdal, Kojola, Lyyski, Da Cruz; Span, Dafaa, Petrovic, Sid (72. Ekhalie); Assis; Orgill (91. Kangaskolkka).
Mål: 25. Dever Orgill 1-0.
Publik: 2115.

IFK Mariehamn spelade ut regerande finländska mästarna SJK i första halvlek. Hemmalaget hade oerhört svårt med Grönvitts aggressiva försvarsspel och höga press. SJK fick mest koncentera sig på försvarsspel medan IFK stundtals hade lekstuga med de Champions League-kvalande SJK.

Det dröjde dock till den 25:e spelminuten innan IFK Mariehamn tog ledningen genom en vass kontring. Duktige Robin Sid vann en boll på egen planhalva, spelade snabbt i djupled till Bobbie Friberg da Cruz, som i sin tur med en fräck stickare spelade fram Dever Orgill. Jamaicanen tog några steg och lät vänstern tala och 1-0 till IFK. Därmed hade IFK suddat ut ett spöke, nämligen att de aldrig gjort mål på SJK i Seinäjoki!

Diego Assis var på spelhumör. Han tog emot bollar, fördelade och skapade en tre-fyra riktigt bra målchanser men avslutningarna var mindre lyckade. En annan som spelat mediokert hittills var Brian Span, som tog mer initiativ och samspelet med Philip Mantilla fungerade riktigt bra. Kul att den duon är på gång.
Under framför allt första halvlek var Sid den stora behållningen i IFK. Han vann bollar, kvick i fötterna och tanken, spelade enkelt och låg bakom många av anfallen. Sid ser ut att få sitt genombrott i år.

Hemmalagets bästa kvitteringschans kom strax innan pausvilan genom en giftig frispark av Alexei Eremenko, och bollen svepte strax över Walter Viitalas ribba.
SJK var bleka och presterade långt under sin nivå under de första 45 minuterna.

I början av andra halvlek föll IFK:s mittfältsduo Anthony Dafaa Clement och Gabriel Petrovic, som var strålande i första, onödigt djupt mer på egen planhalva och Eremenko och Johannes Laaksonen fick mer och mer att säga till om. Däremot hade det oerhört svårt ändå att spela sig igenom IFK:s kompakta försvarslinje och längst bak storspelade Viitala.

Men ju mer matchen gick avmattades SJK:s anfallsiver och Grönvitt hade flera bra kontringschanser, och Dafaa och Petrovic flyttade upp ett par steg. De lät inte SJK-mittfältarna vända upp utan fick mest spela i sidled och bakåt.

Eremenkos frisparkar var ett ständigt hot. Bland annat räddade Petrovic fem minuter innan fulltid en boll på mållinjen och på tilläggs fick SJK ett sista gyllene läge att kvittera när Penninkangas var solo vid bakre stolpen, men han fick igenom ordning på bollen och IFK säkrade säsongens andra 1-0-seger.

- Det här var en riktigt rolig seger. Det kändes som att vi ville mer än SJK. Dessutom är vi riktigt samspelta medan SJK inte riktigt är där än, sa IFK-kaptenen Jani Lyyski till IS-TV:s kommentator efter matchen.

Nu fortsätter (seger)tåget för de grönvita spelarna till Rovaniemi för att på söndag möta nykomlingen PS Kemi kl 15.00. Matchen visas i IS-TV. Tre nya poäng och IFK har fått en drömstart på ligasäsongen.

/Krille Mattsson