HJK-bjudning bakom Kangaskolkkas kvitteringsmål

IFK Mariehamn vände underläge till 1-1 borta mot HJK tack vare en HJK-bjudning som Kangaskolkka var vaken på och han placerade in kvitteringen. Grönvitt behåller serieledningen med två omgångar kvar.
- Nej, nej, vi ska inte snacka om nåt ligaguld, avstyrde IFK-målskytten Kangaskolkka när IS-kommentatorn ville tala om guldjakten efter slutsignalen.

HJK - IFK 1-1 (1-0)
Mål: 1-0 (27) Morelos (Alho), 1-1 (78) Kangaskolkka.
IFK (4-4-2): Viitala; Granlund, Kojola, Lyyski (v), Da Cruz; Span (80. Ekhalie), Dafaa, Mantilla (v), Assis; Kangaskolkka, Orgill.
Domare: Gestranius.

Ligatvåan och hemmalaget HJK tog tag i taktpinnen de första fem, i lågt tempo. IFK höll tajt sina positioner och jobbade sig mer och mer in i matchen. Grönvitts kontringar avlöste varandra och HJK:s mittbackspar Jalasto-Rafinha hade stora bekymmer med framför allt Orgill, som fick bra understöd av Assis och Kangaskolkka.

Underhållande halvlek
Efter dryga kvarten jobbade Orgill fram ett bra läge till Kangaskolkka, men ett försvarsben hann täcka skottet. Minuten senare var det Alho som testade Viitala, där den senare räddade till hörna.
Spelet blev öppnare och den vältaliga publiken på drygt 9000 personer fick se en underhållande första halvlek med massor av målchanser.

Morelos målskytt
Orgill hade en bra chans efter 25 minuter efter fint förarbete av Kangaskolkka men jamaikanen fick inte till vänsterskottet.
Två minuter senare fick HJK chansen till en omställning och högeryttern Alho hittade HJK:s skyttekung Morelos med ett inlägg över Lyyski och Morelos var steget före Kojola och colombianen slog in ledningsmålet. Hans 16:e för säsongen.
Med tanke på matchutvecklingen kändes inte HJK:s ledningsmål rättvist. Grönvitt, med drygt 350 fans i ryggen, fortsatte sin offensiv och Orgill var mycket nära att rinna igenom fyra minuter efter HJK:s ledningsmål men Rafinha hann emellan.

IFK gick misste om straff
Strax därefter gick IFK Mariehamn miste om en solklar straff när Annan liggandes sträckte ut armen och stoppade bollen knappa metern från mållinjen i samband med kalabalik framför HJK-målet, men tyvärr missade både domare Gestranius det och hans assisterande.
I stället skapade HJK i samma veva en kontring men Alho sumpade chansen.
Pelvas var följande med världens chans att göra 2-0 till hemmalaget men Viitala var rena rama väggen och räddade.

Stolpträff av Assis
Fem minuter innan pausvilan dundrade Mantilla på ett hårt distansskott men HJK:s tyske målvakt räddade. Retur kom ut till Assis som placerade bollen mot det bortre hörnet men träffade stolpen.
Med tanke på målchanserna i första halvlek kunde det ha varit 3-3 men HJK hade ledningen med 1-0.

Mycket Klubi i andra
I andra halvlek kändes det som att Klubi lade i en växel till. Det var oerhört mycket HJK och IFK fick koncentera sig på försvarsspel. Pelvas hade igen en bra chans men skottet högt över. HJK-yttern Alho var ständigt på språng och även vänsteryttern Adu, bägge sökte ofta Morelos men IFK-försvaret spelade klokt och tajt vilket gjorde att colombianen inte fick sina solklara lägen.

Kangaskolkka målskytt
HJK jagade 2-0 och det gav till slut en öppning för IFK. På en djupledsboll mot HJK-försvaret försökte Jalasto nicka bollen till målvakten Dähne men misslyckades. I stället blev det världens bjudning. Kangaskolkka var på hugget, hann upp bollen, rundade målvakten och placerade med högern in 1-1 och rusade mot IFK-klacken för att fira målet. Vilken känsla!

"Allt i egna händer"
- Inte känns det som en seger, men med tanke på att vi låg under var ett kryss perfekt för oss. Jag kan inte komma ihåg att vi skapat så många målchanser mot HJK i Helsingfors tidigare. Det var en öppen match. Det här var ett viktigt resultat och vi har allt i egna händer, konstaterade Kangaskolkka.
- Nu ska vi nolla den här matchen och lägga fokus på Lahtismatchen på måndag. Det blir lätt att ladda om med tanke på vad som är på spel, tillade han.
IS-TV:s kommentator ville snacka om ett möjligt IFK-guld men Kangaskolkka vägrade diskutera det.

Vilken ligaavslutning!
IFK-krysset innebär att IFK Mariehamn fortfarande är ligaledare med två omgångar kvar. Ilves spelade kryss 1-1 hemma mot HIFK, SJK fick bara 2-2 hemma mot Lahti och VPS besegrade PK-35 med 2-1 på bortaplan.

Det gör att tabelltoppen ser ut så här:
IFK 55 p (+12)
HJK 54 p (+14)
SJK 53 p (+8)
Ilves 52 p (+4)
VPS 50 p (+7)

IFK spelar borta på måndag mot Lahtis kl 18.30 och i sista omgången hemma på söndag 23 oktober kl 15.00 mot Ilves.
HJK möter Ilves borta på måndag och avslutar hemma mot SJK.
SJK tar emot PK-35 på hemmaplan på måndag och HJK borta i sista omgången.
Ilves har alltså HJK hemma och IFK borta kvar.
VPS möter PS Kemi borta i nästa match och spelar mot Lahti hemma i sista ligamatchen.
Tar SJK medalj innebär det att fyran i ligan spelar Europa League nästa säsong.

Snacka om ligarysare med två omgångar kvar.

Krille Mattsson