HJK BORTA I CUPKVALET PÅ LÖRDAG

Efter en veckas tränande är det åter dags för match i kvalet till Finlands cup 2020 när hela Ålands fotbollslag, IFK Mariehamn, tar nattfärjan ikväll mot Helsingfors och denna gång för mötet mot HJK. Ett HJK som inlett cupkvalet med 3 raka segrar (TPS 3-0, HIFK 2-1 och FC Inter 1-0) och sålunda kammat hem maximala 9 poäng och är i och med det redan klara för 8-dels final senare i vår.   

HJK är säkerligen ett mycket revanschsuget lag i år efter att man ifjol missade både att gå vidare från gruppspelet i cupen, slutat 5a i serien samt att just Grönvitt slog ut dem i semifinalen till en Europa League plats 2020. I truppen har det varit ”storstädning” och hela 11 nya namn har hittills registrerats.

Man har tagit in två nya målvakter, dels 37-årige Antonio Reguero (från RoPS) och dels Malmö FF fostrade 19-årige Jakob Tånnander.

I förvarlinjen har man förstärkt med colombianen Luis Carlos Murillo (KuPS), Miro Tenho (FC Inter) och Ivan Ostojic, en serbisk 30-åring med meriter från både tjeckiska och serbiska högsta ligan.

På mittfältet har tillkommit 23-årige portugisen Bubacar Djalo, nord makedoniern Ferhan Hasani – som spelat i högsta ligan i både Tyskland och Danmark, Lucas Lingman (RoPS) samt EM aktuelle Rasmus Schüller som anslutit från MLS laget Minnesota United.

I anfallsväg har man ”spetsat till det” med landslagsmeriterade Roope Riski – som senast spelade i österrikiska St. Pölten och David Browne, en 24-årig engelsman med rötter i Papua Nya Guinea och som närmast kommer från spel i Australiens högsta liga.

Lägger man till försvarsspelarna Henri Toivomäki, Daniel O’Shaughnessy och Nikolai Alho, mittfältarna Roni Peiponen, Riku Riski och Joonas Vahtera samt anfallarna Eetu Vertainen, Tim Väyrynen och Enoch Banza (återvänder efter lån från KPV) som är kvar från fjolårets trupp känns det som en riktigt stor ”megaflopp” om inte lagets tränare, Toni Koskela, lyckas lotsa laget till rejäla framgångar detta är.    

Nya för året i Grönvitt är försvarsspelarna Frans Grönlund (PIF) och Frankline Okoye (JK Tammeka Tartu, EST), mittfältarna Niilo Mäenpää (FC Inter), Maximo Tolonen (SJK), Albion Ademi (FC Inter), Peter Makrillos (Panionios FC, GRE) och Yanga Baliso (RSA) samt anfallarna Yvan Yagan (KAS Eupen, BEL) och den 24-årige Richard Ebwelle från Kamerun som kritade på kontraktet så sent som i går. I fjol spelade Ebwelle i VPS och gjorde då 5 mål på 21 matcher.Fortfarande skall det in en försvarsspelare före årets trupp är komplett.

Beträffande den brasilianske provspelaren Felipe Queiroz Dos Santos, som tränat med IFK ett tag och även spelade 24 minuter mot TPS och 57 minuter i mötet mot FC Honka senaste helg, har IFK beslutat att inte gå vidare och erbjuda något kontrakt. Klart är också - i skrivande stund - att Aapo Mäenpää kommer att missa matchen och att det är frågetecken för Robin Buwaldas och Aristote ”Totti” Mbomas medverkande.

Matchen, som spelas i Talihallen i Helsingfors, har avspark i morgon, lördag kl. 13.30 och kan ses på betalkanalen Ruutu.fi.

 

//Sune Eriksson