HJK - IFK 3 - 0

Nästa gång, då….

Hela Ålands Grönvita IFK gjorde idag ett nytt försök att överlista HJK på deras hemmaarena i Helsingfors. Fast man gjorde en riktigt bra första halvlek räckte det inte ända fram utan segernollan är nu uppe i 23 matcher. Matchresultatet skrevs till en 3 – 0 seger för hemmalaget efter att HJK gjort alla målen i den andra halvleken.

Första halvleken var en jämn och underhållande föreställning där båda lagen valde att bygga upp sina anfallsförsök från grunden med bolltrillande i försvaret, via mittfältet och med snabba genomskärande passningar till anfallarna.

Första riktiga möjligheten i matchen fick Grönvitt efter 7 minuter när Robin Buwalda slår en fin genomskärare till Dylan Murnane som dock inte lyckas överlista HJK,s ryske målvakt Maxim Rudakov som avstyrde friläget. Minuten efter är det hemmalagets tur när Petteri Forsell frispelar Evans Mensah men Oskari Forsman i IFK målet är på sin vakt och gör en bra räddning.

I 29´minuten har HJK,s mittback Daniel O´Shaughnessy ett bra läge att nicka in ett ledningsmål för hemmalaget efter en hörna men bollen går med bred marginal över IFK ribban.

I matchminut 34´ får Keaton Isaksson ett friläge efter att HJK,s reslige mittback Faith Friday Obilor missbedömt situationen men åter igen får HJK målvakten en tå på avslutet så att bollen inte orkar rulla över mållinjen!

Sista bra möjligheten i första halvlek skapar Amos Ekhalie när han avlossar stora bössan från 20 meter men HJK keepern Rudakov är med och räddar skottet som annars gått in i hans nedre vänstra hörn. En bra första halvlek av Grönvitt!

Andra halvlek är nog något som alla grönvita vänner snabbt vill glömma. HJK har tydligen bestämt sig i halvtidsvilan för att flytta upp positionerna i banan och sätta press på IFK,s försvar och defensiva mittfält vilket gör att man skapar ett flertal möjligheter redan i inledningen av halvleken. I matchminut 61´ kommer också ledningsmålet efter att IFK mittfältet pressats till ett misstag vilket i slutänden friställer Evans Mensah som vänder ut och in på IFK försvaret och målvakt och enkelt kan dundra in ledningsmålet för hemmalaget i nättaket.

Efter ledningsmålet spelar hemmalaget ut och Grönvitt har förtvivlat svårt att komma upp i banan för några avancerade avslut. 2 – 0 målet gör samma Mensah i 68´ minuten och slutresultatet 3 – 0 fastställer Colombianen William Parra på stopptid.

IFK gör tre byten i matchen:

64´Keaton Isaksson ut – Simon Silverholt in

78´Amos Ekhalie ut – Tarik Hamza in

86´ Gustav Backaliden ut – Joel Karlström in

2137 personer såg matchen på plats som spelades på Telia 5G Arena i Helsingfors.

I och med dagens förlust står det klart att IFK får inrikta sig på ”den långa vägen” i kvalet till en Europa League plats och kommer att få möta någon från trion Lahtis, HIFK, SJK i den första rundan i en match som kommer att spelas i Mariehamn onsdagen den 23 oktober.

Nästa match för IFK är söndagen den 6.10 då Tammerforslaget Ilves kommer på besök till Wiklöf Holding Arena. Avspark kl. 16.00

 

//Sune Eriksson