HJK TOG HAND OM POÄNGEN I CUPKVALET

Ett spelskickligt, bollsäkert och löpvilligt - samt för dagen uppenbart också spelsuget - HJK överglänste Grönvitt i dagens cupkvalmatch i Helsingfors. Slutresultatet skrevs till 3 – 1 (2-0) efter att Gustav Backaliden reducerat i den 88e minuten och gett hopp om bortapoäng som dock HJK grusar minuterna senare när Ferhani Hasani fastställer slutresultatet.

Första halvlek inleds med de obligatoriska ”känna på varande 5 minutrana” före hemmalaget tar tag i spelet och bokstavligen bombarderade Oskari Forsman i IFK målet med avslut. I 13e minuten hittar så Eetu Vertainen rätt med ett skott från 16 meter som går in i Oskari Forsmans vänstra burgavel. Minuterna senare har IFK ett gyllene läge att kvittera efter att Albion Ademi slaget en smörpassning till Maximo Tolonen som tyvärr inte bara lobbar över unge HJK målvakten Jakob Tännander utan bollen går också strax över HJK målet. I matchminut 31 dömer dagens domare, Mikko Leino, straff för HJK och Tim Väyrynen är säkerheten själv och hemmalaget leder med 2 – 0. I 42a minuten har pigge Albion Ademi ett bra inspel i HJK boxen som ställer till problem för hemmalaget men allt rinner ut i en resultatlös hörna.

Andra halvleken kännetecknas av ett spelövertag för HJK och deras höga press på IFK försvaret vilket gör det svårt för IFK att komma upp i banan och organisera något konstruktivt i anfallsväg. Halvvägs in i halvleken får dock IFK mera av spelet vilket bl a resulterar i ett bra avslut av Ademi som dock går strax utanför. I matchminut 88 tänds hoppet för Grönvitt att möjligtvis resa hem med poäng när Gustav Backaliden resolut stormar fram och stressar en HJK försvarare att slå en för lös bakåtpassning som Gustav hinner upp och retfullt kan placera in reduceringsmålet mellan benen på HJK målvakten. Tre minuter senare sätter dock HJK ”spiken i kistan” när inbytte Ferhani Hasani lyckas överlista IFK försvaret inne i boxen och hemmalaget har tagit sin 4e raka seger i årets cupkvalspel.

 

I och med förlusten – och att TPS och FC Honka delat på poängen – står det klart att Grönvitt kommer att missa 8-delsfinalerna i årets Finlands Cup.

Nästa match för IFK är lördagen den 29 februari och spelas i Eckeröhallen med avspark kl. 19.00 då HIFK kommer på besök.

Domare: Mikko Leino

Publik: 389 personer i Talihallen, Helsingfors

IFK Mariehamn:

Oskari Forsman

Frans Grönlund
Tarik Hamza ( 46´ Robin Buwalda)
Frankline Okoye
Lassi Järvenpää (70´ Alain Ebwelle)

Riku Sjöroos
Yvan Yagan (77´ Scott Beeks)
Peter Makrillos
Albion Ademi

Maximo Tolonen
Gustaf Backaliden
.
Avbytare: Dan Sjöblom, Robin Buwalda, Yanga Baliso, Scott Beeks, Alain Ebwelle

 

//Sune Eriksson