HJK vann med 4-0 i Helsingfors

HJK – IFK Mariehamn 4-0 (0-0)

Nej, det gick inte vägen. Hemmalaget vann dagens match med 4-0 och IFK har fortfarande inte vunnit mot HJK i Helsingfors. IFK hade ett litet övertag i första halvleken men lyckades inte göra mål och i den andra blev HJK alldeles för starka och skottade in fyra mål. All matchstatistik finns att läsa här.

IFK inledde dagens match mot HJK på Sonera Stadium helt utan respekt. De vassaste anfallen var grönvita och kom innan tio minuter gått och fortsatte hela halvleken. Aleksei Kangaskolkka som var med i startelvan var ständigt farlig för HJK-försvaret och målvakten Daniel Örlund. Chanserna avlöste varandra och spelet stannade sällan på mittfältet. Det bjöds på rolig fotboll.

IFK styrde och ställde i stort sett hela den första halvleken. Med vissa undantag. I den tjugofjärde minuten fick HJK-anfallet till en stolpträff som var ytterst nära att sluta i mål.

I den trettiotredje minuten kom läget som alla väntade på. Dever Orgill blev fälld fem meter utanför straffområdet och Petteri Forsell tog hand om frisparken – som han den här gången chippade för högt. Publiken på Sonera Stadion höll andan i onödan.

Halvleken slutade mållös trots mängder av chanser där IFK hade de flesta och även vann skottstatistiken med 7-5. Antalet hörnor jämnade upp bilden en aning. HJK fick ihop fyra mot ingen för IFK.

Andra halvlek började med samma mannar på plan som i den första. HJK inledde starkast och kasserade hem sin femte hörna redan i halvlekens andra minut. IFK-försvaret röjde undan.

I den femtioförsta minuten var olyckan framme, Albin Granlund gick för bryskt fram i det egna straffområdet och HJK tilldömdes straff som Erfan Zeneli iskallt placerade vid Otso Virtanens vänstra stolpe medan Otso slängde sig mot den högra.

Målet skapade självförtroende hos ett prövat HJK och bara tre minuter efter ledningsmålet var det dags igen. Taye Taiwo, vänsterback, drog på ett skott från tjugofem meter som Otso Virtanen tvingades släppa retur på. Där var Ousman Jallow framme och sköt in 2-0 bakom en chanslös Virtanen.

I den sextionionde minuten kom Amos Ekhalie och Tommy Wirtanen in istället för Bobbie Friberg Da Cruz och Aleksei Kangaskolkka. Det hjälpte inte denna dag när HJK kopplade på fyrhjulsdriften. Tvärtom.

I den sjuttionionde minuten byttes skadedrabbade HJK-stjärnan Nikolai Alho in för första gången på ett år. Den comebacken blev framgångsrik. Det tog bara sekunder innan  Alho ryckte sig fri på högerkanten och spelade in till Demba Savage (inbytt i den sextionionde minuten) som med kraft sköt in 3-0 till HJK.

I den åttiotredje minuten fick Mariehamnssonen Joel Mattsson pröva på att spela mot finska mästarna då han byttes in istället för Brian Span. HJK visade dock ingen pardon utan satte istället 4-0 på övertid sedan Demba Savage blivit helt frispelad framför Otso Virtanen.

Om en vecka är det dags för säsongens sista match som äger rum på Wiklöf Holding Arena mot VPS som alltjämt är inblandad i kvalstriden med KTP. Det är samtidigt sista matchen som Pekka Lyyski leder IFK. Kom med och hylla en legend som burit fram laget från division två till ett stabilt ligalag och årets cuptitel! Vi spelar för Pekka.

/Jörgen Pettersson