HJK vann i Mariehamn

IFK Mariehamn – HJK 0-2 (0-1)

Inför 1.143 personer blev det gästande HJK som tog alla tre poäng med sig till Helsingfors efter 0-2 på Wiklöf Holding Arena.

Kvällens match började med att HJK:s lagledare Markku Peltoniemi överräckte blommor och en present till IFK Mariehamns tränare Pekka Lyyski för segern i finländska cupen. Det var en fin och hjärtlig uppvaktning av en prövad lagledare. HJK har inte vunnit i ligan sedan man besegrade FC Lahti med 1-0 den tolfte augusti. Det forna mästarlaget är just nu i gungning.

Det blev ändå ett sant mästarmöte denna kväll på Wiklöf Holding Arena och båda lag gav allt från början. Den farligaste målchansen i inledningen hade HJK som efter ett farligt anfall sköt bollen bara centimetrar utanför Walter Viitalas högra stolpe. Minuten efter drog Brian Span (framspelad av Petteri Forsell) på från nära håll mot HJK-målvakten Daniel Örlund som visade klass och klistrade.

I den tjugoåttonde minuten tog HJK ledningen efter att IFK:s Diego Assis och Dever Orgill haft en nära-målet-upplevelse på HJK men missat avslutet. HJK:s målskytt blev Roni Peiponen, framspelad av Toni Kolehmainen som spelades fram av Atomu Tanaka. Ledningen var rättvis.

Resten av halvleken blev förhållandevis lugn även om det var extremt nära i den fyrtionde minuten sedan Petteri Forsell spelat fram Dever Orgill som krutade på och tvingat Daniel Örlund i HJK-målet till ytterligare en jätteräddning.

Ända in i sista minuten före halvtidsvilan hade IFK en bra chans att kvittera men Jani Lyyskis volley gick tätt ovanför HJK-ribban.

Till andra halvlek kom båda lagen ut med samma manskap som i den första. Efter bara två minuter hade IFK första farligheten men Diego Assis fick inte riktigt till avslutet.

Istället kom HJK tillbaka och utökade ledningen till 0-2 efter nickmål av Toni Kolehmainen.

IFK gjorde ett första byte i den femtiosjätte minuten då Aleksei Kangaskolkka kom in istället för Diego Assis. Strax efteråt gick även Tommy Wirtanen in istället för Brian Span. Ändå blev det aldrig riktig fart på IFK-anfallet. Istället var det HJK som levererade de bästa chanserna mot slutet av matchen. IFK-målvakten Walter Viitala fick vid flera tillfällen visa vad han går för.

Matchen slutade 0-2 vilket inte var orättvist. IFK nådde inte upp till den mästarklass laget visade i lördags i Valkeakoski.

HJK:s prövade tränare Mika Lehkosuo var nöjd efter matchen. Första segern på femtio dagar smakar fint och laget är fortfarande med i toppstriden:

”Det blev en tajt match som vi lyckades vända till vår fördel. Vi gjorde hygglig insats och det blev gladare miner än vi varit vana vid på senare tid. Vi hade bra inställning och har absolut inte gett upp trots motgångarna.”

IFK Mariehamns tränare Pekka Lyyski var inte lika nöjd med sitt lag men inte heller väldigt missnöjd:

”Vi spelade hyfsat fram till målet och lyckades även efter det bebehålla viljan att kvittera. Efter 0-2 tappade vi tyvärr intensiteten och passningsspelet.”

Matchdetaljerna kan man läsa på den här länken.

Nästa match för IFK Mariehamn äger rum redan på måndag då serieledarna RoPS kommer till Wiklköf Holding Arena.

/Jörgen Pettersson

IFK Mariehamn: Walter Viitala – Bobbie Friberg da Cruz, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Albin Granlund – Brian Span (Tommy Wirtanen, 58), Anthony Dafaa Clement, Amos Ekhalie (Josef Ibrahim, 85), Petteri Forsell – Diego Assis (Aleksei Kangaskolkka, 56) – Dever Orgill.

Avbytare: Otso Virtanen, Tommy Wirtanen, Josef Ibrahim, Thomas Mäkinen, Joel Mattsson och Aleksei Kangaskolkka.

Stjärnor

3: Toni Kolehmainen

2: Guy Moussi

1: Petteri Forsell