Högdramatisk vecka för IFK

Inkommande vecka är högoktanigt spännande för IFK Mariehamn som ligger tia i ligan, bara ett poäng från att tvingas kvala för att stanna kvar. Av årets liga återstår sammanlagt sex matcher vilket gör varje poäng extremt viktigt. Det är på många sätt nu det ska avgöras och de grönvita kämparna är redo:

På måndag kommer ligaåttan SJK till Wiklöf Holding Arena med fyra poäng mer på kontot och på söndag är det dags för match mot TPS som just nu ligger på kvalplats. Seger i båda matcher och läget är väldigt mycket bättre.

– Jag litar på att vi fixar dom matcherna (SJK och TPS), vi får publikstöd vilket ger energi. Men också motståndarna kommer att vara taggade och det blir ett jävla krig. Vi måste se till att vara redo för det, säger Robin Sid till Yle Sport som i ett förhandsreportage höjer temperaturen rejält.

I artikeln slår även tränaren Peter Lundberg fast att läget nu är skarpt och koncentrationen total:

– Det finns en massa tankar om vad som gått fel, men vi analyserar det efter säsongen. Det hjälper inte att grubbla och vara orolig, utan vi måste vara bestämda och fokuserade på det vi ska göra för att ta oss ur det här. 

SJK kommer till match under ledning av erfarne ligatränaren Aleksei Eremenko som lyckats med konststycket att stanna kvar i klubben ända sedan han tillträdde i maj. Eremenko är den sjunde tränarlösningen på ett och ett halvt år för Seinäjoki-klubben...

SJK har på nästan inget vis motsvarat förväntningarna i årets liga men har så sakteliga börjat hitta spelet och passningarna. Senaste matchen vann SJK på hemmaplan med 1-0 mot kvallaget TPS och det finns skäl att hålla minst ett extra öga på starke backen Didier Kadio samt sommarens nyförvärv Shahdon Winchester, Peter Opiyo och Denys Oliynyk vilka alla handplockats av Eremenko.

IFK har debaclet mot årets odiskutabla ligaetta HJK (2-0 i Helsingfors) i ryggen vilket på inget sätt är besvärande, snarare tvärtom. Efter att ha legat lågt i den första halvleken lyfte IFK spelet och självförtroendet rejält i den andra. Tack vare säkert passningsspel och en offensiv attityd var det under långa perioder IFK som dominerade, styrde och ställde med blivande ligasegrarna. Fotboll är inte bara teknik och kondition, det handlar också om attityd och en vilja att utmana i varje läge.

– Vi är såklart besvikna över förlusten men tar med oss vårt spel från den andra halvleken och ska fortsätta på det spåret, säger tränaren Peter Lundberg.

Skadeläget har varit utmanande men inför måndagens match både tror Lundis att både lagkapten Kristian Kojola och mittfältskämpen Gabriel Petrovic är tillbaka i truppen efter sina skador.

Det är på flera sätt identiska lag som möts på Wiklöf Holding Arena på måndagskvällen. Till och med medellängden är exakt densamma – 182,3 centimeter! IFK har ett något yngre lag än SJK med en medelålder på 25 år mot 26,6.

Årets första ligamöte mellan lagen slutade 1-1 i Seinäjoki den 26 maj. På hemmaplan den 29 juli blev slutresultatet 1-0 efter ett jätteskott av Amin Nazari.

Sammantaget har vi att göra med en oerhört betydelsefull match för båda lag vilket borgar för en både jämn och tuff kamp. Läget i ligan är spännande men långt ifrån hopplöst sett med grönvita ögon. Allt vilar i våra egna händer och med två hemmamatcher i följd är det som upplagt för dubbla fotbollsfester. Hoppas verkligen alla tar tillfället i akt och kommer på match, fotboll vinner vi tillsammans och när läget är skarpt behövs alla händer och fötter.

Ses på läktaren!

/Jörgen Pettersson