Honka vann bronset mot IFK

FC Honka – IFK Mariehamn, 3-0 (1-0)

Nej, den här gången räckte inte IFK till och inte heller de tillresta supportrarna som dock hördes högt och tydligt från läktarplats! Honka vann den sista matchen i den ordinarie ligan med 3-0 och slutar trea i Veikkausliiga. Samtidigt i Åbo blev KuPS årets guldlag efter att ha slagit FC Inter – grattis KuPS!

Redan på onsdag väntar ny match för IFK, hemma mot HIFK. Seger där och vägen mot Europa är fortfarande öppen.

IFK-sonen Joel Karlström fick chansen från start på centrala mittfältet i dagens match mot FC Honka i Esbo – Karlström förvaltade förtroendet och spelade matchen ut.

Resultatmässigt var det Honka som hade pressen på sig, de behövde seger för att vinna bronset. Båda lagen gick ändå för fullt, IFK ska ju redan inkommande onsdag spela hemmamatch i en play-off som i slutändan kan leda till ett dubbelmöte mot FC Honka, hemma onsdagen den 27 oktober och borta söndag den 3 november. Då avgörs, i bäst av två matcher, vem som tar Finlands sista plats i kvalet till Europa League 2020.

På många sätt måste man ändå konstatera att matchens första halvlek inte innehöll så mycket finlir och klass. Visst uppstod situationer men med några undantag få riktigt farliga sådana.

Första läget som doftade mål stod IFK-backen Dylan Murnane för då han nästan kom fri i den trettonde minuten men inte riktigt fick bollen med sig och Honka-målvakten Tim Murray kunde mota bort anfallet.

I historisk kontext har IFK inte haft särskilt stora problem med att möta FC Honka i Esbo. Det handlar absolut inte om något HJK-syndrom. I april, när ligan var ung, vann IFK med klara 3-1 mot hemmalaget Honka. I returen i Mariehamn slutade matchen 2-2.

Det var ändå hemmalaget som tog ledningen med 1-0 efter att Macouma Kandji (fjolårets stjärnspelare som nyligen återkommit efter långtidsskada) förvaltade en felbedömning av IFK-backen Robin Buwalda på en lång inspark från Honka-keepern Tim Murray. Kandji gjorde inget misstag och kunde rulla in bollen i tomt mål.

Detta fick IFK att något skärpa tonen och i den 28:e minuten hade Aristote Mboma en bra chans att med skallen kvittera på en elegant passning från Dylan Murnane. Honka-Murray fick dock till en reflexräddning av den högre skolan och höll sin nolla intakt.

I pausen var det en glittrande glad Kandji som intervjuades av Ruutu-teamet om årets första mål, för honom:

– Det känns fantastiskt! Visst, det var resultatet av ett misstag men så är det att vara anfallare, man måste alltid vara beredd på att det andra laget gör något som inte är planerat.

Du sprang ut mot hörnflaggan och firade tillsammans med någon efter målet. Vem var det?

– Min fitness-coach Harri. Han har jobbat med mig varje dag under lång tid och sett till att jag kunnat ta mig tillbaka, starkare än någonsin! Före matchen sade jag att om jag skulle göra mål skulle jag fira tillsammans med honom. Det där målet betydde massor för mig och oss.

Kandji var inte riktigt nöjd med sitt lags prestationer efter den första halvleken och såg fram mot den andra:

– Jag hoppas verkligen vi kan skapa bättre spel och fler chanser. Första halvleken var lite slarvig från båda lagen, sade Kandji.

Den andra halvleken började som den första men något mer spänstigt och beslutsamt. Kandji lade i en växel till och gjorde tillvaron osäker för IFK-försvaret som vid två på varandra följande tillfällen tvingades skapa hörnor; i och för sig resultatlösa.

Efter tio minuters spel lyfte IFK och gjorde plats för Totti Mboma som krutade på från nära håll mot Honka-målet men för andra gången stod Tim Murray i vägen och motade till hörna.

IFK:s första byte kom i den sextiofjärde minuten då Hampus Lönn kom in istället för Gustaf Backaliden.

Första halvan av den andra halvleken gick mestadels i Honkas favör, ofta regisserat och orkestrerat av Mac Kandji och Demba Savage.

I den sjuttionde minuten kom Aapo Mäenpää in istället för Dylan Murnane som stod för en stark insats i dag, han försökte och prövade på nytt och sprang och stod i. Mäenpää ramlade rätt in i den heta luften då han fick bollen på fötterna, inne i Honkas straffområde men inte riktig hann klippa till förrän backlinjen avbröt.

Bara någon minut senare snurrade Riku Sjöroos upp Honka och levererade en boll på typ silverfat in till sitt anfall men även denna gång hann en Honka-tå, eller två, emellan. Om Honka haft merparten av spelet större delen av matchen pressade IFK hårdare under den andra delen av andra halvleken.

Med femton minuter kvar gick Tarik Hamza ut och ersattes av Rick Ketting men det hjälpte inte denna dag. Istället var det FC Honkas Borjas Martin som påpassligt från nära håll bredsidade in 2-0 vilket säkrade segern och bronset för hemmalaget. Inte nog med det, på övertid satte Arlind Sejdiu behärskat 3-0 till hemmalaget Honka. Det hjälpte inte att Amos Ekhalie var nära att reducera i slutet, matchens resultat blev 3-0 och nu gäller att släppa detta och sikta framåt. I matchens allra sista sekund lyckades för övrigt även Oskari Forsman snyggt rädda en straff av Demba Savage.

Redan på onsdag klockan 18.30 är det dags för ny match hemma på Wiklöf Holding Arena mot HIFK i den första playoff-matchen som kan leda till Europaspel. Efter den segern (!) väntar ytterligare en match mot HJK eller FC Lahti (som kräver seger) innan den direkt avgörande Europa League-kvalmatchen sker i ett dubbelmöte mot FC Honka som inleds hemma den 27 oktober!

/Jörgen Pettersson

IFK Mariehamns laguppställning mot FC Honka edn 19 oktober 2019.